Schrijven in Shropshire

John Osborne schreef voor theater. Hij was vijf keer getrouwd (ben je er dan heel goed in, of juist niet?) en stierf in 1994. Het huis waar hij zijn  laatste jaren sleet, staat in Shropshire. In dat huis volgde ik vorige week een schrijfcursus, omdat mijn schrijfreisje naar Sheepwash vorig jaar zo goed was bevallen.

The Hurst, Shorpshire

The Hurst

Arvon

The Hurst is een van de drie schrijfcentra van Arvon, een Britse stichting waarvan ik niet direct een Nederlandse equivalent kan noemen. Ik volgde deze keer de cursus ‘Starting to write fiction’, best een uitdaging voor een verstokte non-fictieschrijver. Des te leerzamer was deze week, die gelukkig heel zonnig begon voor het weer veranderde in typisch Engels schrijfweer.

Ik was ook dit jaar niet de enige buitenlander; er was een jongen uit Trinidad en Tobago, een Ierse die in Brussel woont en er waren twee vrouwen die nu wel in Londen wonen, maar hun roots hebben in Johannesburg. Tussen de workshops en writer’s blocks (nog maar weer een dutje, of een wandeling over het landgoed op zoek naar de vijver) door was het goed toeven in hun gezelschap.  We kookten in ploegen, helaas niet op de Aga die in de eetkamer stond.

Aga

Ooit, als ik een huis om een keuken kan bouwen…

Ross Raisin, Jane Feaver

De workshops werden verzorgd door Ross Raisin en Jane Feaver. Nu ben ik altijd al jaloers op mensen die het presteren om een heel boek te schrijven en dat ook nog te publiceren, maar zij wonnen er zelfs prijzen mee en, erger, zijn erg leuke mensen. Dubbeljaloers!

Van Feaver las ik Love me Tender, van Raisin Waterline. Beide boeken zijn niet bepaald uplifting, maar heel mooi. En ik kwam er ook nog achter dat in Glasgow ‘messages’ worden gedaan bij de supermarkt, net zoals wij boodschappen doen. Een semantische overeenkomst die mij (en Raisin) verraste.

Hier leest Ross Raisin een stukje van Waterline, met een Schots accent en al.

En nu ben ik weer terug in het Utrechtse, na een erg fijne week. Omdat ik ook nog in Londen was, heb ik het gevoel dat ik 3 weken ben weggeweest. Gelukkig dat ik nog een weekje heb voor ik weer aan het werk ga. Misschien lukt het zelfs nog wat te schrijven! (maar verwacht op korte – of enige – termijn geen prijswinnend proza;-))

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.