Reis en verblijf in Japan

‘Geld, ticket, paspoort.’ Het was vroeger mijn mantra voor ik op vakantie ging. Met die drie zaken komt het allemaal goed. Tegenwoordig lijkt mijn mantra meer op ‘Geld, telefoon, paspoort. En laders!!’ Anyway: hier wat praktische informatie over mijn reis naar Japan.

Djoser

Ik heb getwijfeld of ik alleen zou reizen, maar stelde me voor dat ik misschien wel echt een beetje lost in translation zou raken. Dat viel achteraf reuze mee, maar ik koos dus voor een groepsreis. Met Djoser. Om precies te zijn de 15-daagse rondreis Japan. Altijd afwachten hoe het bevalt met een groep, maar ik had geluk: met prima reisgenoten heb ik twee goede weken gehad.

Vervoer naar en in Japan

Ik vloog met Lufthansa via Frankfurt. De heenvlucht was overboekt (wilde iedereen de kersenbloesem zien?), waardoor een deel van de groep een dag later arriveerde. Ik had gelukkig wel een stoel. Als ik de keus had, was ik liever direct vanaf Amsterdam gevlogen. Dat scheelt toch een paar uur op een lange reis.

In Japan reisden we twee dagen met een eigen bus. Verder deden we alles met het openbaar vervoer. Dat is zeker in Tokio en Osaka een ervaring op zich. De afstanden die niet waren inbegrepen bij de reis, legde ik overal af met een Suica card. Die kaart is te vergelijken met onze OV-chipkaart. Ik haalde de mijne op het metrostation Okachimachi uit de automaat (even zoeken naar het knopje ‘English’ en verder is dat echt een eitje). Je betaalt 500 yen borg. Dat is ongeveer 4 euro. Kun je terugkrijgen bij inleveren, maar alleen in Tokio.

Ik heb de mijne gebruikt tot in Osaka. Ik denk dat ik er in totaal ongeveer 6000 yen aan heb uitgegeven voor 2 weken. Als het einde van mijn tegoed in zicht kwam, zette ik er gewoon weer 1000 yen op. Dat deed ik steeds met briefjes bij de automaat. Mijn kaart heb ik meegenomen naar Nederland. Kan ik nog uitlenen of zelf weer gebruiken. In Kioto heb ik ook een dag gereisd met een busdagkaart. Die is voordelig, maar de bussen deden vrij lang over korte afstanden. Ik switchte dus toch soms naar de metro.

Navigeren

Zorg dat je in steden een kaartje te pakken krijgt van de verschillende lijnen. Vooral Osaka vond ik niet de meest overzichtelijke stad op ov-gebied (de hoofdstations zijn echt enorm groot en hebben veel uitgangen). En verschillende lijnen worden door andere bedrijven gerund. In Tokio deed ik bijna alles met de Yamanote-lijn. Dat is een cirkelverbinding rond het centrum van de stad. Tip: installeer de app Navitime op je telefoon. Dat is de lokale 9292.

De stoelen in sommige treinen kunnen van rijrichting veranderen. Ben je op een kopstation, dan is het leuk om te zien hoe alle stoelen tegelijk draaien (of hoe de rugleuningen omklappen).

Hotels

De hotelkamers in Japan waren compact (zoals te verwachten viel). Maar ze waren prima uitgerust. Met slippers en een yukata (pyjama). Maar ik vond ook in elke kamer een flesje Febrèze-achtig spul. Handig om te voorkomen dat je stinkende was in je koffer meesjouwt. Ook was er overal een koelkastje. Bij de meeste hotels was het ontbijt niet inclusief. Als we een vroege start hadden, zorgde ik dus dat ik ’s avonds bij de 7/11, Family Mart of Lawson (die op bijna elke straathoek te vinden zijn en 24/7 open zijn) een ontbijtje scoorde.

In Tokio sliep ik 4 nachten in Hotel Villa Fontaine Ueno. Het hotel zelf is niet heel bijzonder, maar het was er schoon, rustig en je liep in een rechte lijn naar het metrostation. Prima uitvalsbasis dus, en als ik Google mag geloven ook niet heel duur.

Ik was het meest onder de indruk van ons hotel in Kioto: Daiwa Roynet Hotel. Het lag op loopafstand van veel leuke plekken en zo ongeveer naast het Shijo-metrostation. En de kamer was de ruimste van de reis.

Takkyubin

Japanse steden zijn drukbevolkt en in het vervoer is dat ook te merken. We reisden langere afstanden met het ov zonder onze grote baggage. Dat scheelde een hoop gesjouw met koffers. Het is in Japan heel gebruikelijk om grote koffers vooruit te sturen. Dat gebeurt met Takkyubin (de schrijfwijze varieert). Wij hebben onze baggage twee keer met dit systeem laten vervoeren tussen hotels. We leefden dan 1 of 2 nachten uit een kleinere tas en werden een hotel verderop weer herenigd met onze grote koffer. Prima systeem.

Schoenen

En dan een laatste tip: zorg dat je (ook) schoenen bij je hebt die je makkelijk aan en uit kunt doen.  Bij sommige restaurants en in veel tempels is het gebruikelijk om je schoenen buiten uit te doen en op je sokken naar binnen te gaan. Ook handig als je sokken geen gaten hebben.

 

Laat wat van je horen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.