Op zoek naar het saldolek

Mag het een onsje minder? Met een nieuw jaar voor de deur wordt het tijd om het lijstje goede voornemens tevoorschijn te halen. Stoppen met roken (gelukkig nooit begonnen) en afvallen (jup) zijn de evergreens daarop. Maar ook je geldzaken verdienen aandacht (de mijne welk in elk geval). Na de overdaad van Black Friday en de feestdagen is januari de uitgelezen maand om eens op zoek te gaan naar een saldolek.

Hoeveel kost latte art?

De meeste mensen weten wel wat ze elke maand kwijt zijn aan huur, hypotheek of zorgverzekering. Het zijn juist de kleine uitgaven die je saldo ongemerkt wegknabbelen. Elke dag een lekkere cappuccino van de koffiebar? Wekelijks een bezorgmaaltijd? Een kroketje in de bedrijfskantine? Pak je afschriften er eens bij en kijk wat je de afgelopen maanden aan die dingen uitgaf. Ga op zoek naar een saldolek: een verzameling kleine uitgaven die bij elkaar opgeteld een grote kostenpost vormen. Is die latte art je echt zestig euro per maand waard?

Maak je eigen afhaalmaaltijd

Je kunt natuurlijk radicaal stoppen met het drinken van koffie of het bestellen van eten, maar dat is helemaal niet nodig. Begin eens met het halveren van die uitgaven en kies alternatieven voor de rest. Investeer bijvoorbeeld in een goede thermomok en neem zelf je favoriete blend mee als je de deur uitgaat. Of besteed een regenachtige zondagmiddag aan het koken van je lievelingsmaaltijd, en vries die in porties in. Zodat je na een lange dag tóch een lekkere, snelle hap eet. Maar dan zelfgekookt.

Maak het effect zichtbaar met een spaardoel

Heb je jouw saldolek gevonden en gedicht? Bewaar het geld dat je daarmee bespaart dan apart. Je kunt je spaarrekening tegenwoordig opdelen in verschillende spaardoelen. Zo houd je deze besparing gescheiden van je spaargeld voor onvoorziene uitgaven of grotere doelen. Noem zo’n potje ‘citytrip’ of ‘theaterabonnement’ en vul dat wekelijks aan met het geld dat je uitspaart. Zo zie je elke keer dat je het saldo checkt verandering. En als je slim bent, spaar je de bedragen die je verwacht te besparen automatisch. Zo kom je minder makkelijk in de verleiding om toch te vaak die koffiebar binnen te lopen.

Win-win

Of het nu de koffie is waarmee je mindert, of sigaretten, snoep of alcohol – of misschien wel een combinatie – maakt niet uit. Het gaat erom dat je die kleine, achteloze uitgaven ombuigt in budget voor iets waardevols. Probeer het. Geniet ervan. En vier aan het eind van het jaar, onder het genot van een oliebol, dat je op citytrip kon van latte art.

Photo by Michael Longmire on Unsplash

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.