NYC en SF – Sights to see

Ik doe soms hard mijn best om er niet als een toerist uit te zien. Een heel enkele keer levert dat een compliment op in de vorm van een andere toerist die me de weg vraagt, maar meestal mislukt het hopeloos. Ik denk dat het aan mijn fototoestel ligt…

Dus meestal geef ik gewoon toe aan wat men toch al denkt en hang ik schaamteloos de sightseeende reiziger uit. Zo ook in de VS. En wat zag ik dan zoal?

In New York is het natuurlijk een feest der herkenning. Alsof ik met het vliegtuig in mijn televisie was geland, stapte ik door Manhattan. En elke buurt is een attractie op zich: the financial district, Chelsea, Soho, Little Italy, Chinatown, Upper East side en de Upper West side. Allemaal leuk.

Toen ik 16 was, was ik al een keer in the big apple. Toen deed ik een rondvaart om heel Manhattan. Duurde 3 uur, maar het ging toch vooral om het vrijheidsbeeld en het zicht op de skyline. Daarvoor is ook het pontje naar Staten Island (gratis) prima geschikt.

Vrijheidsbeeld

Statue of Liberty

Ik was ook al eerder op het Empire State Building, maar dat vond ik wel een herhaling waard. Prachtig uitzicht, zowel bij dag als bij nacht. Het panoramadeck is op de 86ste floor, wat volgens mij de 85ste verdieping is. Terwijl ik op de zonsondergang stond te wachten, ging ook het hoogste uitkijkpunt open: op de 101ste verdieping. Daar ben ik in het donker ook nog geweest. Ook leuk, wat rustiger, maar het uitzicht verschilde naar mijn mening niet heel erg. Maar ach je kunt het maar gezien hebben;-)

Parken

Er is in Manhattan maar 1 echt park: Central Park. Ik ben er op een zonnige zaterdagmiddag gaan wandelen en kwam tot aan de Jackie Onassis vijver (vanuit de zuidelijke hoek). Die middag lunchte ik in Bryant Park, waar tijdens de winterperiode een schaatsbaantje is. Heel leuk met muziek van crooners. Terwijl ik mijn lunch verorberde zag ik dat er een buitenbruiloft werd voorbereid en vijf minuutjes later zag ik een bruidje over het pad naar haar aanstaande echtgenoot lopen. Ze werd begeleid door muziek uit een ipod-speakertje en de ceremonie vond plaats bij de openbare toiletten. Ik vond het een romantisch tafereel.

Daar kwam de bruid

Even voor de duidelijkheid: dit was op 16 januari! Uitzonderlijk.

Museum

New York kent verschillende grote musea (een aantal ligt aan de museum mile op 5th avenue), dus ook als het minder mooi weer is, is er genoeg te zien. Bij een vorig bezoek ging ik naar het overweldigende metropolitan museum of art. Deze keer ging ik naar het museum of modern art (Moma). Vooral de wat oudere moderne kunst vond ik erg mooi. Ik heb me staan vergapen bij de starry night van onze eigen Vincent van Gogh.

The Starry night

The Starry night

En ik kwam erachter dat Piet Mondriaan aan de andere kant van de plas Piet Mondrian heet. Toevalligerwijs kwam ik vlak na opening het museum binnen, zodat ik ook een gratis, maar verplicht kaartje kon bemachtigen voor de expositie van/door/over Tim Burton. Wat een explosie aan creativiteit. Wel zo druk, dat de bewakers ons bij een aantal schermen toeriepen dat “everything is on YouTube folks”.

Things to do in San Francisco when it rains…

In San Francisco zat het weer niet erg mee, waardoor ik een tripje naar Yosemite toch maar niet heb gedaan. Maar tussen de buien door was er ook hier genoeg te zien en te beleven.  De eerste dagen heb ik een beetje door de stad gedwaald: Haight Ashbury (hippiewijkje) Russian Hill, Nob Hill, Chinatown, Embarcadero en natuurlijk ook Fisherman’s Wharf van waar je de Golden Gate Bridge (net als van veel andere punten in de stad) goed ziet liggen.

In California besloot ik wat dagtripjes te boeken. Ik wilde eerst op eigen gelegenheid naar het aquarium in Monterey gaan, maar dat bleek OV-technisch een uitdaging. Dat werd dus mijn eerste groepsreisje. Grote bus met maar weinig en vooral weinig interessante mensen. Maar de rit was prachtig en het aquarium indrukwekkend.

Kwal

Kwal

Een dag later vertrok mijn volgende tripje al: winetasting in Sonoma en een bezoek aan Muir Woods. Ik boekte via Extranomical. Leuk clubje in een wat minder kolossale bus, leuk programma. Kortom: aanrader.  Ik kwam met een tas vol wijnsouvenirs weer terug.

De meest populaire attractie van San Francisco moet toch wel Alcatraz zijn. Daar ging ik op een nog net droge zondagochtend heen. Beetje toeristisch maar zeker wel de moeite waard. Het moet geen pretje geweest zijn daar. Tip voor als je de audio tour doet: kies de Engelse. Er is ook een Nederlandse, maar bij de Engelse krijg je het verhaal te horen van mensen die er echt hebben gezeten of gewerkt.

Movie tour

Mijn laatste georganiseerde ritje was een Movie tour van een halve dag.  Wederom een klein formaat bus en in mijn geval maar een paar mensen aan boord. We werden door de stad gereden terwijl we op een scherm fragmenten zagen uit bekende en minder bekende films. Erg leuk gedaan en omdat je op veel plekken foto’s kunt maken, is het ook een goede manier om de stad te zien. Ik zag onder meer en onder andere het huis van Mrs. Doubtfire en het huis van Danielle Steele. En omdat we met zo weinig waren, mochten we ook het computer generated images studiocomplex van George Lucas binnen. Was de moeite waard. Mijn gids (Wylie Herman) was uiteraard zelf ook acteur. Hij had een klein rolletje gespeeld in de in SF opgenomen dramaserie Trauma. Erg grappig dat ik uitgerekend die aflevering hier afgelopen week heb gezien.

En als we het dan toch over films hebben: met een medepassagier van het winetasting-reisje (die ik spontaan een dag later bij de ijscoboer tegenkwam) ben ik naar de bioscoop in het winkelcentrum geweest. We zagen eerst vijf minuten van Sherlock Holmes, maar uiteindelijk werd de goede film, de harde maar mooie fim Precious, ingestart. En in mijn eentje ben ik nog naar de musical Wicked geweest. Echt een supermooie musical. Op Broadway was ie loeiduur, maar vooral ook erg uitverkocht, dus ik ben blij dat ik hem in San Francisco nog wel heb kunnen zien. Ik was onder de indruk.

1 Reactie NYC en SF – Sights to see

  1. Pingback: Cultureel dagje: Hermitage en Van Goghmuseum - Liesjelogthet

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.