Met Paul Simon naar Graceland

Ze waren 25 jaar geleden in de Goffert geweest, mijn oom en tante, en nog steeds hoor ik ze af en toe over het bijzondere concert dat ze toen zagen. Paul Simon maakte midden jaren 80 samen met Ladysmith Black Mambazo het bijzondere album Graceland. Hij trotseerde er de culturele boycot, die toen gold vanwege de apartheid, voor en niet iedereen nam hem dat in dank af. Maar Graceland is één van de mooiste platen die ik ken.

Dit jaar hoorde ik van een reünieconcert op 18 juli en de kaartverkoop startte op de dag dat oomlief en tantelief 45 jaar getrouwd waren. Dat maakte de zoektocht naar een mooi cadeau een korte. In de aanloop naar het concert keek ik naar Under African Skies, eerst op de BBC (Imagine) en dinsdag nog eens op Nederland2 (Uur van de Wolf). Als je de film nog niet hebt gezien: ik neem aan dat ie niet eeuwig op Uitzending Gemist staat, dus snel kijken! Het is een ontroerende registratie van de moeizame situatie destijds, maar toch vooral ook een vrolijkstemmend inkijkje in de totstandkoming van een meesterwerk.

Met hoge verwachtingen togen we gisteren dus naar de nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam. Ik had uiteindelijk toch maar zitplaatsen geregeld en we zaten op de tweede ring. Die is hoog!

paul simon ziggo dome

Groeten uit vak 203

Ik heb geen hoogtevrees, maar het duizelde me toch wel een beetje. Verder is de ZD wel een mooie concertzaal. Het geluid was alleen niet altijd optimaal. Later las ik op Twitter verschillende verhalen, maar aan onze kant stonden de vocalen in elk geval aan de zachte kant. En het enige scherm waarop de kleine poppetjes wat beter te zien waren, werd geblokkeerd door een geluidsbox. Ik neem aan kinderziektes, want een mediapartij als Ziggo zal daar toch wel wat ambitieuzer op in gaan zetten neem ik aan.

We hebben met zijn drietjes enorm genoten van de avond. Simon speelde zelf het voorprogramma. Een relaxte aanloop met al een paar golden oldies (50 ways to leave you lover) en na een goed uur brak het feest echt los. Ik had mijn verrekijker niet bij me, maar meende toch wel te kunnen zien dat er een feestje werd gevierd op het podium. Simon was prima bij stem, Ladysmith Black Mambazo en de andere reüniegasten ook en het publiek deed lekker mee. Weinig opsmuk en daar houd ik van. Dit was de volledige setlist.

Gelukkig kunnen we nog een beetje nagenieten. Er staat al een bijna integrale registratie op YouTube;-)

En als dat niet genoeg is: zoek in Youtube dan maar eens op Paul Simon Harare. Heerlijk kijkvoer voor een regenachtige zomeravond.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.