Making a non-reader: mijn leeslijst 2015 is niet af (maar wat genoot ik van Nora Ephron)

Ik had me vorig jaar voorgenomen om 15 boeken te lezen, op Goodreads.com hield ik de stand bij. Het bleek een onverwacht druk jaar en in het vierde kwartaal wist ik wel dat ik mijn doel niet zou gaan halen. Er kwam nog wel een kerstvakantie aan en ik dacht nog wel 2 boeken aan mijn lijst toe te voegen. Maar toen was daar Making a Murderer (en een staartje Fargo, en het begin van The Bridge).  En zo bleef ik hangen op 11. Vandaag las ik The Most of Nora Ephron uit, en alleen omdat ik meer dan de helft vorig jaar las durf ik dat boek toe te voegen aan de leeslijst van 2015.

Bingewatching

Ik heb wel een abonnement op Netflix, maar kom er vaak niet aan toe om series te kijken. Bingewatchen is voor mij echt een kerstgerelateerde activiteit, maar daar heb ik me de afgelopen weken dus wel echt aan overgegeven. Fargo (het tweede seizoen) en The Bridge (ik liep achter en keek seizoen 1) kan ik aanraden, maar Making a Murderer maakte de grootste indruk. De afgelopen week is er in veel media aandacht geweest voor deze documentaire. Ook ik viel van de ene verbazing in de andere, en ik dacht nog wel dat mijn beeld van het rechtssysteem in de VS redelijk realistisch was. Tot de laatste aflevering had ik nog hoop dat het allemaal in scène was gezet, dat Manitowoc County helemaal niet bestaat en dat er gewoon briljante acteurs gecast waren die overtuigend laagbegaafde verdachten en compleet onnozele (of valse) wetshandhavers speelden. Maar nee, het is allemaal echt en niet eens uniek. Als je de schijn tegen hebt (vooral in Amerika), heb je gewoon een groot probleem.

Laatste op de leeslijst: Nora Ephron

Hoe anders was het laatste boek van mijn leeslijst: The Most of Nora Ephron. Voor wie de naam niet veel zegt: Ephron was (ze stierf in 2012) een schrijvend multitalent en ze werd bekend met de autobiografische roman Heartburn (verfilmd met Jack Nicholson en Meryl Streep, en Coming around again van Carly Simon op de soundtrack) en films als When Harry met Sally, You’ve got mail, Sleepless in Seattle en Julie and Julia. Ephron startte als journalist in de jaren 60 in New York en ontwikkelde zich tot essayist, scenarioschrijver en uiteindelijk ook blogger. The Most of bevat werk uit al die fases van haar carrière. Grappig, wijs, nuchter, en met het van haar moeder geërfde motto ‘Everything is copy’ buigt ze zich zonder veel zelfcensuur over het leven (dat van haar én anderen), van politiek tot de publishing industry en beauty en koken (hoera!).

Voor 2016 heb ik al een stapeltje boeken klaarliggen. Op naar de 15!

(Op de foto ontbreken de boeken die ik las van Adriaan van Dis en Solomonica de Winter: die zijn uitgeleend.)

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.