Lumen schijnt licht op metabolische flexibiliteit

Begin dit jaar arriveerde een nieuwe gadget in huize Liesjelogthet: de Lumen. Hij ziet eruit als een vape, maar dient een heel ander doel: inzicht in je stofwisseling. De Lumen meet het verschil in CO2 tussen de lucht die je in- en uitademt en vertelt je op basis daarvan of je vooral vet verbrandt of koolhydraten. Dat inzicht kan helpen om je metabolisme een boost te geven. Maar voor het zover is, moet je je wel een weg banen door een woud aan informatie.

De Lumen ziet eruit als een soort vape, is zwart en heeft een paarsblauwe cirkel die oplicht als hij is verbonden met de app.
De Lumen

Metabolische flexibiliteit

Het idee achter de Lumen is dat je metabolisme flexibel(er) wordt. Dat houdt in dat je lichaam op het juiste moment de juiste energiebron aanspreekt. Heel kort door de bocht is het idee dat je bij inspanning teert op koolhydraten en dat je in rust vet verbrandt. Het is de bedoeling dat je in elk geval elke ochtend een meting doet. Op basis daarvan krijg je een voedingsadvies voor die dag (dat weer afhankelijk is van je doel) en die meting telt mee voor je ‘flexibiliteitsscore’. Maar je kunt je verbranding ook gedurende de dag meten: voor en na een maaltijd bijvoorbeeld, of voor en na het sporten. Na twee weken krijg je je eerste score en daarna krijg je elke week een nieuwe.

Net zoals je met de aanschaf van een weegschaal inzicht krijgt in je gewicht, maar daarmee nog niet afvalt, zo moet je ook de Lumen zien. Het apparaat geeft inzicht in je verbranding, maar daarmee verandert er nog niets. En om iets met die inzichten te kunnen, moet je je wel echt verdiepen in soms best verwarrende en complexe informatie. Wie een kekke gadget zoekt om snel een goed voornemen mee af te vinken in het nieuwe jaar, zoekt beter even verder. Maar als je benieuwd bent naar weetjes over je verbranding en manieren om daar invloed op uit te oefenen, dan is de Lumen daar een leuk, doch ietwat prijzig (ik betaalde iets meer dan 300 euro) tooltje voor.

Blazen

Je meet je Lumenscore door eerst 4 seconden in te ademen, daarna 10 seconden je adem in te houden om vervolgens 6 seconden uit te ademen. Vooral dat laatste is niet voor iedereen even makkelijk. Je moet namelijk met een bepaalde kracht ademen, niet te hard en niet te zacht. Het is denk ik vergelijkbaar met zo’n blaastest bij een alcoholcontrole. Als de meting succesvol is, krijg je daarna een score van 1-5. Blaas je een 1 of 2, dan verbrand je op dat moment voornamelijk vet. Een 4 of 5 geeft aan dat je voornamelijk koolhydraten verbrandt. En de 3 bungelt er een beetje tussenin.

Weekoverzicht met lumenscores in een cirkel.
Een overzicht van Lumen-metingen

Macro’s volgens Lumen

Het voedingsadvies bestaat elke ochtend vooral uit een lijstje met macro’s, dat aangeeft hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je zou moeten eten. Dat betekent dus ook dat je heel precies moet bijhouden wat je op een dag binnenkrijgt. De Lumen geeft wel maaltijdsuggesties, maar geeft geen recepten, iets waarover ‘de community’ veel klaagt. Ik ben zelf geen fan van zo’n nauwkeurige maaltijdadministratie en doe daar dus ook niet aan, maar heb inmiddels wel een paar standaardrecepten waarvan ik weet dat ze globaal passen bij bepaalde aanbevelingen. Sport je op een dag? Afhankelijk van de intensiteit van je training krijg je extra macro’s toegewezen. Dat kan door handmatig je activiteiten in te voeren of door je Lumen te koppelen met een activity tracker. Ik heb een Garmin-horloge dat ik via een omweg met de Lumen heb verbonden.

Boost days

Ik kan niet voor anderen spreken natuurlijk, maar ik krijg vaak het advies om weinig koolhydraten te eten. Toch eet je met Lumen niet helemaal volgens de principes van een ketodieet. Als je vier dagen achter elkaar ’s ochtends een 1 of 2 scoort, dan krijg je namelijk een ‘boost day’. Op zo’n dag krijg je het advies om juist koolhydraatrijk te eten (maar wel vetarm). En naast je ochtendmeting vraagt de app dan ook om een meting na zo’n koolhydraatrijke maaltijd. Mensen met een (haast) perfecte metabolische flexibiliteit scoren ’s ochtends een 1 en na zo’n maaltijd een 5. Ik heb daar voorbeelden van gezien, maar die komen – het zal geen verrassing zijn – niet van mij. Ik haal vaak mijn ‘streak’ niet eens om een boost day te krijgen.

Weekoverzicht met lumen-scores. Op zaterdag is een dubbele score te zien voor een boost day.
De zaterdag was een boost day

Wat zeggen de cijfers?

Zo eenvoudig als het scoresysteem lijkt, zo ingewikkeld blijkt het in de praktijk. Cortisol heeft bij veel mensen invloed op de ochtendmeting, waardoor je een hogere score krijgt dan je op basis van je eetpatroon zou mogen verwachten. Ook als je te lang niet eet, kan je score hoger zijn. Heb je veel vet gegeten? Dan kun je onterecht een lage Lumen-score krijgen. Dat kan ook gebeuren als je alcohol hebt gedronken of als je te snel achter elkaar metingen doet. Het is, kortom, nog niet zo heel eenvoudig om er chocola van te maken.

De Lumen-community

Als je een Lumen hebt, krijg je toegang tot een actieve community met gebruikers wereldwijd. Je vindt er antwoord op de meeste vragen en je krijgt een idee van hoe anderen het apparaatje gebruiken. Zo zijn er mensen die al veel ervaring hebben met keto. Die schrikken zich meestal een hoedje van de hoeveelheid koolhydraten die wordt aangeraden. Er zijn ook mensen die de Lumen gebruiken om te vasten. Door regelmatig te meten, kun je namelijk zien wat voor jou de ideale tijd is om te vasten. Verder zijn er mensen die heel sportief zijn en die de Lumen gebruiken om ervoor te zorgen dat ze voldoende energie hebben voor hun trainingen. Je ziet in de berichten ook de nodige succes- en faalverhalen. En er zijn mensen zoals ik, die een beetje freewheelend hun weg proberen te vinden.

Voor liefhebbers van gadgets

En dat is eigenlijk waar ik na bijna een jaar nog sta. Ik heb ontdekt dat ik een afkeer heb van het afwegen van alles wat ik eet en ik heb me er nog niet toe kunnen zetten om me echt vol in het programma te storten. Dat is het eerste jaar overigens inbegrepen, en daarna is het abonnement optioneel. Maar ik vind het toch wel een leuk apparaatje. De ochtendmeting doe ik (bijna) altijd. En als ik er zin in heb, kijk ik gedurende de dag naar mijn scores. Ik vind het leuk om te zien of en hoe mijn lichaam reageert op voeding en beweging. De Lumen is zeker niet voor iedereen, maar gadgetliefhebbers met goede voornemens (én zin om zich actief te verdiepen in hun verbranding) kunnen er hun lol mee op.

Laat wat van je horen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.