Liesje in het Noordbrabants Museum

Vier keer ging ik al naar Brabant dit jaar, in acht dagen tijd. De eerste drie keer ging ik met mijn broer op zoek naar een nieuwe bank, wenste ik mijn familie een mooi 2014 op onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst (worstenbroodje in de hand) en ging ik uit eten met vriendinnen in Tilburg. Gisteren toog ik naar Den Bosch. Met vriendin S had ik afgesproken om naar het Noordbrabants Museum te gaan. Een culturele afsluiter van mijn Brabanttour.

noordbrabants museum

 

Grijze massa

Toen we rond kwart over twee binnenkwamen, waren we bepaald niet de enigen. We moesten ons een weg banen door de dames en heren op leeftijd om bij de garderobe en daarna bij de toonzalen te komen. Later bleek dat een nieuwe tentoonstelling (Het verhaal van Brabant) vandaag open zou gaan. Vrienden van het museum en andere genodigden konden de tentoonstelling gisteren al bekijken. Een plausibele verklaring van de door mij niet voorziene drukte.

Marc Mulders

In het museum is een grote mix van kunst te vinden, van Romeinse schatten tot hedendaagse installaties. Toen ik op de middelbare school zat, werd ik door mijn lerares Nederlands uitgenodigd om met mijn broer een kijkje te nemen in het atelier van haar man. Ze woonden destijds in de kunstenaarswoning bij museum De Pont. Die man was (en is nog steeds) Marc Mulders en ik was onder de indruk van wat hij maakte. Ik vind het nog altijd bijzonder als ik werk van hem tegenkom (dat is op best veel plekken) en bewonderde gisteren een mooi bloemenschilderij: Vallende papegaaitulpen.

Stedelijk museum

Het Noordbrabants Museum bestaat uit meerdere aaneengesloten gebouwen rond een mooie binnentuin. In één hoek huist het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Met onze museumkaart in de hand konden we bij de balie een apostrof-sticker halen om ook die collectie te bekijken.  We zagen marmeren beelden van Thom Puckey en de expositie Raakvlakken, met veel aardewerk en steengoed. Er zaten mooie stukken tussen, maar veel vond ik vooral ‘knap gemaakt’. We begonnen even aan een discussie over schoonheid (zit het in het werk of in de aanschouwer), maar besloten die al snel af te kappen. Daar kom je toch niet uit.

1 Reactie Liesje in het Noordbrabants Museum

  1. Pingback: Uit eten: Zaher en de Burgerij - Liesjelogthet

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.