Kleine lettertjes

Het zijn juist de kleine lettertjes waarover je kunt struikelen. Dat merkten we onlangs maar weer, toen de afwikkeling van een geannuleerde reis onverwacht ingewikkeld bleek. Voor wie ook wel eens een weekendje of weekje weg gaat met de familie op uitnodiging van opa en oma (of andere familieleden): lees dan vooral verder!

Met z’n allen in een huis

We werden afgelopen zomer uitgenodigd om een weekje door te brengen in een huis, gehuurd door mijn oom en tante. Groot genoeg voor 5 gezinnen (er kwamen in totaal 16 personen) en op een zonzekere locatie: we hadden er zin in. Maar het weekje ging op het allerlaatste moment niet door door ziekte van de gastheer. Dat was een domper, maar er was een annuleringsverzekering. Dat scheelde.

Wel verzekerd, niet verzekerd?

De gastheer was weer opgeknapt toen er toch nóg een domper volgde: de annuleringsverzekering keerde maar 2/16 van de kosten van het huis uit. De gastheer had de volledige rekening betaald, maar omdat op de boekingsbevestiging te lezen viel dat er beddengoed voor 16 personen was voorzien, oordeelde de annuleringsverzekering dat het een groepsreis betrof. En alleen de personen op de polis (mijn oom en tante) kregen hun deel van de kosten vergoed.

Het goede nieuws was dat andere verzekeraars coulant waren: die keerden hun deel van de kosten gewoon uit. Dat voelde vreemd, omdat het kosten betrof die niet door de verzekerden gemaakt waren. Maar er was natuurlijk ook het slechte nieuws dat niemand eraan had gedacht apart een annuleringsverzekering af te sluiten. Dus alleen de familieleden met een doorlopende annuleringsverzekering kregen uitgekeerd. En van coulance van de verzekeraar van mijn oom en tante voor de anderen was geen sprake.

We waren (en zijn) het er niet mee eens en klommen in de pen: iedereen reisde immers op eigen gelegenheid en niet iedereen zou de hele week blijven. Dat zijn feiten die meewegen in het oordeel of er sprake is van reisgenoten/een reisgezelschap of alleen van gasten. Maar ja: de kleine lettertjes bleken die argumenten keihard te pareren. Uit de computer rolde steeds weer een Njet.

Check die polis!

Wij dachten echt dat we voldoende verzekerd waren, maar kwamen bedrogen uit. Check voor een familieverblijf buitenshuis dus hoe het zit met de vergoeding bij annulering. Als niet iedereen een doorlopende annuleringsverzekering heeft: sluit een groepsverzekering af. Annuleren is al niet prettig, maar leverde ons deze keer wel heel veel gedoe op.

De foto van de Mont Ventoux kon ik helaas niet zelf maken. Deze is van BlueBreezeWiki (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.