Honderdduizend miljard

Ionica Smeets

Ionica Smeets in actie

Gisteren was ik bij de Kousbroeklezing die in de Rode Hoed werd uitgesproken door Ionica Smeets. ‘Cijfers, letters en regels’ was de titel en dat was wat we kregen. Het was een heerlijk verhaal. Ze vertelde over de relatie tussen taal en wiskunde, en ze liet daarbij een hele batterij aan boeiende voorbeelden zien. De meeste kende ik nog niet, maar een paar (gelukkig?) al wel.

Honderdduizend miljard gedichten

Smeets vertelde over Raymond Queneau die in 1961 honderdduizend miljard gedichten publiceerde. Ze vertelde ook hoe lang het zou duren om zoveel gedichten daadwerkelijk te schrijven (onvoorstelbaar lang). Maar Queneau had natuurlijk iets slims bedacht. Hij schreef 10 sonnetten met steeds hetzelfde rijmschema. Elk sonnet heeft 14 regels. En door bij het drukken alle regels los te snijden, ontstond een verzameling met 10 tot de 14de macht mogelijkheden: honderdduizend miljard!

honderdduizend miljard gedichten - foto van Thomas Guest

Honderdduizend miljard – foto Thomas Guest

Slim rekenen

Ze liet ook een fragment zien van de Engelse variant van Cijfers en Letters (dat fijne programma dat Robert ten Brink in zijn vroege jaren presenteerde). De kandidaat hoefde niet alle tussenstappen daadwerkelijk uit te rekenen om toch tot het goede resultaat te komen. Fascinerende tv.

Thing Explainer

Nog zo’n leuk voorbeeld: een boek waarin de schrijver ingewikkelde dingen (Smeets liet het plaatje van een raket zien) uitlegt door slechts gebruik te maken van de 1000 meestgebruikte woorden. Zo werd de Apollo 5 de ‘Up Goer 5’. Thing Explainer van Randall Munroe staat inmiddels op mijn verlanglijstje.

De Gids

En zo werden we 3 kwartier lang getrakteerd op taal en wiskunde. Ik likte mijn vingers erbij af. “Ik denk dat wij te alfa zijn om dit leuk te vinden”, zeiden de mensen naast me toen er wat grapjes voorbij kwamen, die Smeets samen met Ype Driessen maakte in een serie fotostrips. Daar moest ik dan wel weer om lachen.

Er waren nog 2 toegiften: een lezing over de gulden snede en wiskundig cabaret. Allebei leuk, maar Smeets was toch echt de verdiende hoofdact. Wil je meer weten van de lezing? De tekst (1997 woorden, want Smeets is van de priemgetallen) is afgedrukt in de huidige editie van literair tijdschrift De Gids.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.