ELVIRI

We doopten haar ELVIRI en ze werd ons tweede thuis. Onze stacaravan was een afdankertje in een afwijkende maat en daarmee direct het lelijke eendje op onze camping. Maar ze was wel ons lelijke eendje. We reden ernaartoe vanuit Leiden en later Goirle. En ook toen ik in Nijmegen, Tilburg en Utrecht woonde, had ik een vast adres in Zeeuws-Vlaanderen. Een adres met meer zon-uren en een breder strand dan waar ook.

Er waren jaren dat ik met mijn rapport in de hand de auto in sprong om zes weken later met het strandzand nog in mijn schoenen weer aan te schuiven in de klas. Lente, herfst en vele weekends tussendoor: we haastten ons via de pont naar Zeeuws-Vlaanderen, want nergens sliepen we fijner dan in de zoute stilte die daar hing.

Met de jaren werd Zeeland een beetje van ons. De Knokkezonnebril deed zijn intrede in ons gezin. Haaientanden in ‘t Zwin lagen klaar om door ons gevonden te worden. In Damme aten we na een dagje Brugge steevast pannenkoeken, nadat we een kaarsje hadden opgestoken in de kerk met dat enge Jezusbeeld. We lachten om alle mannen met neutrale plastic tasjes in de winkelstraten (alletwee) van Sluis. We visten zelf krabben op uit ons kreekje. We vierden de zomer bij ons eigen kotje op ons eigen stukje van het strand.

Na een jaar of wat zakte ELVIRI door haar hoeven, of eigenlijk zakten wij door haar vloer. Ze werd vervangen door een moderner exemplaar dat al door de verkoper was gedoopt: A4. De tunnel verving de pont. Er kwamen bungalows, luxe strandtenten en uiteindelijk werd onze A4, zelf ook alweer toe aan onderhoud, ingesloten door caravans die ‘chalets’ heten. Onze reislust begon te botsen met de vanzelfsprekendheid van Zeeland.

We hebben er lang tegenaan gehikt, maar begin dit jaar besloten we dat het genoeg was geweest. Gisteren hebben we de laatste spulletjes opgehaald. Onze omnibus is voldoende gevuld met verhalen, sterke en ware. Die blijven van ons, ook al is het decor ervan dat niet meer. Ik zal er vast nog af en toe uit voordragen.

 

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.