BBC’s grote tuinierwedstrijd

Hallelujah BBC. Mijn Britse tv-vrienden hebben the Great British Bake Off weten om te bouwen tot een tuinierwedstrijd. The Big Allotment Challenge is de nieuwste relaxwedstrijd in de televisiegids. Ik keek vandaag naar de eerste aflevering en heb er weer een dinsdagavondhobby bij.

Grow

Negen koppels van gevarieerde samenstelling hebben een tuintje tot hun beschikking gekregen dat ze in 15 weken omtoverden tot bloemen- groenten- en fruitparadijsjes. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen, die wekelijks worden afgevinkt. De eerste is ‘Grow’. Van een specifieke plant (deze week: de radijs) moeten drie gerooide exemplaren worden getoond als in een hondenshow. Dat leidt tot (voor mij als trotse balkonbezitter) interessante inzichten in het spel van licht, water en wormen dat zo belangrijk is voor het goed (niet te houtig, niet te bladrijk) uitkomen van de radijs, of wat de oogst van die week maar is. Leuk.

Make

De teams moeten ook laten zien dat ze met de opbrengst van hun tuin iets kunnen dat de moeite waard is van het geven als cadeau. Een handgebonden bloemenboeket (Gary en Pete, die misschien ooit wel bij Schorem in Rotterdam zijn geweest, maakten een blokette) was de opdracht van deze week. Het boeket moest sweet peas bevatten. Ik dacht aan een verrassend groentenboeket, maar het bleek toch echt om de bloemen te gaan. Hoe die bloemen zo goed mogelijk groeiden werd uitgebreid uit de doeken gedaan. Fijn.

It is the competition way of growing sweet peas

the big allotment: tuinoverzicht

Eat

En de oogst kan natuurlijk ook in de pan en daarna in de pot. Met het fruit uit de tuinen maakten de deelnemers deze week jam en curd. De bessen, tomaten, rababarber en andere lekkernijen werden omgetoverd tot glazen potjes met smeerbare en minder smeerbare zoetigheid. De tomatenjam leek mij het lekkerst (ik ben niet z’n jameter), maar die kwam als een soort stopverf uit de pot. Het jurylid met de inmaakspecialisatie (Thane Prince) moest het allemaal proeven en haar commentaar was, zoals dat eigenlijk altijd het geval is op de BBC, positief opbouwend. Lekker.

Fern

Naast Thane Prince wordt de jury bemenst door Jim Buttress (Royal gardener) en Jonathan Moseley (bloemsierkunstenaar). Niet direct de kracht van John en Gregg of Mary en Paul, maar alleraardigste mensen die alles van tuinieren weten. Fern Britton, die we nog kennen van Ready Steady Cook, doet de presentatie. Ik vind het allemaal prima en heb de Facebookpagina inmiddels geliked. Volgende week weer!

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.