De afgelopen week was een culinair rijkgevulde. Hij begon op zondag met zelfgebakken koekjes van nichtje J, die bij mij logeerde. Rondjes, vlinders en zelfgeboetseerde objecten kwamen er uit de oven. We hebben er van gesmuld.
De culinariteit verplaatste zich daarna naar de televisie. Op 1 oktober was immers het nieuwe (nog wat zwaar op Rudolph van Veen leunende) kanaal 24kitchen van start gegaan. Ik kan niet zeggen dat ik al heel veel heb gezien, maar het idee spreekt me aan. Sommige chefs zetten duidelijk hun eerste stappen en zijn nog wat onwennig in de keuken met camera. Ik ben heel benieuwd hoe ze het er over een jaar van af brengen. Het op haar boek ‘Smaakvrienden‘ gebaseerde programma van Angélique Schmeinck is interessant. Die vrouw weet waar ze het over heeft.
Bij de meeste programma’s die echt voor dit kanaal worden gemaakt zie je wel dat de productiekosten nog wat laag worden gehouden. Waar de meeste kookprogramma’s gebruik maken van muziek om de stiltes te vullen, blijft het hier vrij stil. Daar kan nog wel wat meer schwung in komen. Maar: het begin is er!
En deze week was natuurlijk de finale van the Great British Bake Off! De 3 finalisten Holly, Jo en Mary-Anne bakten alsof hun leven ervan af hing en uiteindelijk won Jo. Terecht. Mary-Anne had van mij de publieksprijs wel mogen winnen. Zij was het meest creatief met haar baksels, maar miste soms wat finesse. Dat ze per ongeluk de naam van haar dochter (Sacha) op de Sachertorte schreef was wel weer een schattig foutje. Zowel winnares Jo als Mary-Anne hebben een kookblog.
En toen werd ik ook nog eens verrast door de Great British Bake Off masterclass met Paul Hollywood en Mary Berry. Ze leggen in afleveringen van een uur nog eens haarfijn uit hoe de recepten uit de serie nu eigenlijk gemaakt moeten worden. Afgelopen donderdag stonden onder andere focaccia en tarte au citron op het program. En dit weekend besloot ik me daar maar eens aan te wagen. En dus maakte ik vrijdag de focaccia en maakte ik gisteren de tarte au citron. Paul Hollywood schrijft voor de focaccia eigenlijk ‘strong flour’ voor, harde tarwemeel. Dat had ik niet in huis maar mijn baksel met gewone bloem voldeed toch aardig. De ‘irregular airholes’ in het platte brood waren aanwezig en het smaakte mij prima.
De tarte au citron was voor mij wel een uitdaging. Ik maak niet zo heel vaak taart en dan ook niet zo’n verfijnd recept (mijn laatste poging was een cheesecake een poos geleden). Voor deze klassieker kocht ik voor een paar euro een taartvorm met een losse bodem, die speciaal voor dit soort baksels geschikt is. Ik was alleen even vergeten dat de bodem blind moest worden gebakken, dus ik improviseerde met pakketje aluminiumfolie gevuld met droge linzen.
Het deeg maakte ik net als Mary Berry met de keukenmachine. Eenvoudig genoeg. Op tv deed Mary voor hoe ze het deeg gewoon uitrolde over de bodem van de bakvorm, omdat het bekleden dan een stuk makkelijker zou zijn. Dat lukte allemaal aardig, maar ik geloof dat het allemaal wel iets dunner had gemoeten. Ach ja. Ik zette de vorm met het deeg op een rooster in de oven, maar overtollig deeg smelt in het begin een beetje van de vorm af. Ik zette er bij de tweede bakronde dus een bakplaat onder.
Aan de vulling kan niet zo heel veel mislukken. Gewoon alles goed mengen. De truc is om de taart te vullen terwijl de vorm al in de oven staat. Dat scheelt een hoop potentieel geknoei. En dan, aan het einde van de baktijd, is het even opletten geblazen. De taart moet de oven uit, terwijl er nog een ‘slight wobble in the middle’ van de vulling is. Dat moest dus even op gevoel, maar ik geloof dat ik het aardig heb ingeschat. Het resultaat: een tarte au citron die er eigenlijk best wel uitzag als de taart van Mary, met een bodem die de volgende keer wat knapperiger zal zijn, omdat ik hem dan nog wat dunner uitrol.
Ik zit vanavond weer met een lekker toetje op de bank. En ik heb mezelf ook nog getrakteerd op Julia Child’s boek ‘Mastering the art of French Cooking‘. Laat de herfst maar komen!
PS voor als je de tip in een eerder bericht hebt gemist: de filmpjes op de BBC-website kun je vanuit Nederland niet bekijken. Je kunt met Expatshield een IP-adres krijgen dat wel toegang geeft tot de BBC iPlayer-content.
bedankt
In het recept van Mary Berry wordt Double Cream gebruikt. Wat gebruik jij daarvoor? Slagroom?
@Petra Ja, ik gebruik dan slagroom. Is volgens mij niet precies hetzelfde, maar werkt prima.
@Marleen Dank! Volgens mij heb je binnenkort weer veel meer tijd voor eigen keukenexperimenten;-)
Wat een heerlijk verhaal weer! Krijg zin om zelf ook weer te gaan bakken…..