Rendang uit de Crock-Pot

Ik vierde Oud en Nieuw afgelopen week in Tilburg, waar onze gastheer ons trakteerde op een heerlijke, zelfbereide rijsttafel. Ik had eerder al eens zitten kijken naar recepten voor rendang die ik zou kunnen maken in mijn Crock-Pot, de slow cooker die ik onlangs aanschafte. Ik besloot het voornemen om het lekkere stoofgerecht te maken niet langer uit te stellen en ging gisteren aan de slag, met een recept dat ik vond op Aziatische-ingrediënten.nl.

Zelfgemaakte rendang

Zelfgemaakte rendang

Shoppen bij de Indische toko

Ik maakte de rendang, een pittig stoofgerecht met rundvlees, ‘from scratch’. Dat hield in dat ik eigenlijk voor alles behalve het rundvlees speciaal op pad moest. Ik fietste naar Toko de Waag en haalde daar alles, van kemiri nootjes tot palmsuiker en djeroek poeroet. De slager bij mij om de hoek leverde de doorregen riblappen en sneed ze ook alvast in blokjes. Ik kon bij de toko zo snel geen lomboks vinden, maar met de Surinaamse pepertjes ging het ook prima. Mijn eerste poging werd alleen iets scherper (maar wel prima te hebben) dan verwacht.

Ingrediënten voor rendang

Ingrediënten voor rendang

Kleine aanpassingen voor slow cooker

Het grote verschil tussen koken in de Crock-Pot en koken op vuur, is dat vocht niet of nauwelijks verdampt. Ik besloot het water daarom weg te laten uit het recept en gaandeweg te kijken hoe het ging. Verder hield ik me precies aan het recept (behalve dan dat ik dus andere pepertjes gebruikte). Een volgende keer denk ik dat ik de sereh niet in de blender gooi met de rest van de ingrediënten voor de boemboe, maar kneus en meestoof.

10 uur sudderen

De boemboe maakte ik met de blender, wat niet heel makkelijk ging. Ik moest verschillende keren een pollepel gebruiken om ervoor te zorgen dat alles vermalen werd. Volgende keer denk ik dat ik de blender al eerder laat draaien, zodat niet alles in één keer gepureerd hoeft te worden.

Boemboe voor rendang in de blender

Boemboe voor rendang in de blender

Het vlees had ik vooraf al gemengd met sambal oelek.

Rundvlees voor rendang

Rundvlees voor rendang

De boemboe fruitte ik aan in een koekenpan, waarna ik het vlees en de overige ingrediënten toevoegde. Toen de kokos was opgelost, deed ik de hele mikmak in de Crock-Pot, die ik vervolgens 10 uur lang op de lage stand liet staan.

Rendang in de Crock-Pot

Rendang in de Crock-Pot

Na een uur of twee begon het huis heerlijk te ruiken. Na een uur of negen liet ik het deksel een beetje scheef op de pan staan, zodat er toch al wat vocht verdampte. Na 10 uur zette ik de pan uit, liet de rendang afkoelen en deed deze in losse bakjes in de koelkast. Stoofvlees is de volgende dag immers het lekkerst (en aangezien ik pas rond de middag was begonnen, was het inmiddels best een beetje laat geworden). Ik warmde de rendang vanavond op in een gewone pan zonder deksel, waarna ik een smeuïge, maar niet te natte, stoof kon opscheppen.

De voldoening van een gerecht dat je helemaal zelf maakt is groot. Maar zelfs zonder die factor mee te wegen, kan ik maar één ding zeggen: jummie!

 

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.