Recept: Pain d’epi van Lorraine Pascale

Lorraine Pascale is een relatief nieuw gezicht in het Britse culi-op-tv-circus. Op maandag avond is ‘Baking Made Easy‘ te zien op BBC2.

Lorraine is bezig aan een tweede (derde? of vierde misschien?) carrière. Ze was vroeger namelijk model. En eigenlijk ziet ze er nog steeds uit alsof ze dat is. Reden om een beetje wantrouwig naar haar kookkunsten te kijken. Maar wat blijkt: het programma is echt leuk om naar te kijken. Er zit wat meer pit in dan bij Nigel Slater (van Nigel Slater’s Simple Cooking) en de passie voor koken lijkt oprecht (dat vond ik bij Sophie Dahl wat tegenvallen). Vorige week maakte Lorraine een brood dat er lekker en mooi uitzag. Gisteren miste ik the Great British Bake off  best een beetje en dus testte ik of haar pain d’epi inderdaad zo easy te baken is.

Voilá, pain d’epi

Ja, dat is dus pretty easy.

  • 275 gram ‘strong flour’ (dat koop je in de natuurwinkel als harde durum meel, maar het lukt met gewone bloem vast ook wel)
  • een zakje gedroogde gist van 7 gram
  • een flinke theelepel zout
  • een flinke eetlepel olijfolie
  • 175 ml handwarm water

Van bovenstaande ingrediënten maak je een brooddeeg. Je kunt de bloem en gist het beste al even mengen voordat het zout en de rest van de ingrediënten erbij gaan. Dat deeg moet je vervolgens wel even flink kneden. Lorraine doet het wel 10 minuten. Zet dus een leuk muziekje op en zorg dat je het deeg goed soepel krijgt. Dat betekent het deeg tijdens het kneden goed rekken, zodat de gluten gevormd kunnen worden. Hoe je deeg goed kneedt staat bijvoorbeeld op Wikihow.

Als je tevreden bent, kun je het deeg tot een klein stokbrood rollen (ik gok dat het een cm of 35-40 moet zijn). Leg die rol op een bakplaat met (teflon) bakpapier en dek het af met wat huishoudfolie dat je invet met wat olie zodat het niet aan het brood plakt. Laat het deeg ongeveer 3 kwartier rijzen. Het zou ongeveer twee keer zo groot moeten worden. Ik denk dat het bij mij bij 1,5 bleef, maar dat vond ik groot zat. Zorg dat je tegen het einde van de rijstijd de oven voorverwarmt op 200 graden.

En dan komt het werkje waarmee je die leuke vorm krijgt: men neme een schaar en knipt het deeg in op een hoek van ongeveer 45 graden. Best schuin dus en je knipt het deeg net niet helemaal in stukken. Elk stukje leg je vervolgens afwisselend opzij naar links of rechts. Geen idee of ik het helemaal goed heb gedaan, maar ik vond mijn brood er best aardig uitzien.

Decoreer het brood met wat grof zeezout, een beetje olijfolie en wat bloem voor de authentieke bakkerslook. Volgens het recept moet je daarna met een plantenspuit wat water in de hete oven spuiten. Ik weet niet of dat beetje stoom veel effect heeft, maar ik heb het maar gedaan en het brood werd er in elk geval niet slechter van. Bak het brood ongeveer een half uur. En zie dan maar hoe lang het duurt voor je het eerste stuk eraf breekt.

 

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.