Recept: fondant potatoes (pommes fondantes)

Gebakken aardappelen, gepofte aardappelen, gekookte aardappelen, gefrituurde aardappelen, gegratineerde aardappelen. Ik dacht dat ik het aardappelgenre wel aardig in de vingers had, maar ik miste toch nog een paar garingsopties. Een tijdje geleden maakte ik al Hasselback aardappelen. Vandaag waagde ik me aan ‘fondant potatoes’ (smeltende aardappelen?). Geen nood als je ze ook nog niet kende: ze staan ook niet in de Dikke van Dam of Dehlia’s Keukengeheimen, dus ik classificeer ze als exotisch.

fondant potatoes

Als je ook wel eens naar Masterchef (of een willekeurig ander Brits kookprogramma) kijkt, dan heb je ze al vaker voorbij zien komen, maar ik had eigenlijk nooit goed opgelet hoe ze werden gemaakt. Dat blijkt ook op vele manieren te kunnen, maar de essentie is dat de aardappel aan de bovenkant gebakken is, terwijl de onderkant is gaargestoofd in (kippen-)bouillon.

Ingrediënten

Ik maakte mijn eerste poging met:

  • Pommes Gourmandine van AH
  • Boter
  • Knoflook (2 teentjes, gekneusd)
  • Kippenbouillon (van een blokje)
  • Thijm

Bereiding

Voor dit gerecht moet je eigenlijk een paar flinke, vastkokende aardappelen hebben. Aan het schillen en snijden moet je even wat aandacht besteden. In veel recepten wordt aangegeven dat je de aardappelen in een ‘barrelshape’ moet schillen, maar ik zag ook veel suggesties om uit heel grote aardappelen rondjes uit te steken. Mijn aardappelen waren niet heel groot en ook niet heel vastkokend, maar het lukte er aardig mee. Belangrijkste: twee vlakke kanten.

Ik schilde ze, sneed de uiteindes eraf en sneed ze doormidden. Daarmee had ik ronde (de Britten zouden zeggen round-ish) plakken van ongeveer dezelfde dikte. Op advies van een van de gevonden recepten sneed ik van de vlakke kanten met een dunschiller een  schuin stukje van de randen. Ziet er chic uit en schijnt ook te helpen tegen verbrande randjes.

Mooie randjes

Mooie randjes

Ik legde de aardappelen even in een bak met koud water (zo was je overtollig zetmeel weg) en zette een kwart liter kippenbouillon klaar. Ik gebruikte daar wel een heel blokje voor zodat de smaak intens was. Ik smolt veel boter (ik gok dat ik ongeveer 100 gram gebruikte in mijn hapjespan). Op halfhoog vuur bakte eerst de ene kant van de aardappelen goudbruin. Dat deed ik in ongeveer 5 minuten zonder ze te bewegen. Vervolgens draaide ik de aardappelen om en bakte ze nog eens 5 minuten.

Half gebakken, half gestoofd

Toen beide zijden een mooie kleur hadden, voegde ik de bouillon, knoflook en thijm toe, deed een deksel op de pan en draaide het vuur laag. De bouillon kwam ongeveer tot halverwege de aardappelen, waardoor de bovenkant aardig krokant bleef, terwijl de onderkant zich volzoog met de smaak van het kookvocht. Na een kwartiertje prikte ik even om te kijken of ze gaar waren. Omdat mijn aardappelen niet zo groot waren, was dat toen al het geval.

potatoes fondant

Ik vond deze aardappelen erg lekker. Volgende keer zoek ik wat harder naar mooie grote aardappelen en misschien volg ik het eerdergenoemde recept wat preciezer. Want met alleen boter moet je uitkijken voor verbranden (was bij mij op het randje) en ik denk dat de bovenkant in de oven net wat knapperiger wordt.

Of misschien volg ik Steve wel:

Zowel de fondant potatoes als de Hasselback aardappelen onthoud ik voor als ik eens indruk wil maken met een elegant bijgerecht (bijvoorbeeld bij een lekkere biologische kogelbiefstuk).

Update: ik heb inmiddels een alternatieve methode geprobeerd en goed bevonden: eerst bakken in olie zodat de boven- en onderkant lekker bruin worden, daarna boter, knoflook en thijm toevoegen en dan nog 5 minuutjes bakken voor de bouillon erbij gaat. En dat geheel dan een half uurtje in de oven (wel regelmatig checken).

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.