Pizza-update: pizzadeeg zonder gist

Ik heb de afgelopen weken weer wat leuke pizza-informatie gelezen, die ik graag toevoeg aan het dossier pizza.

Eén update komt van mijn inspiratiebron Vivalafocaccia.com.

Vittorio toont in een nieuw videorecept hoe je pizzadeeg zonder gist kunt maken. En dat betekent dat je binnen een uur een pizza op tafel kunt zetten. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar onderstaand filmpje doet mij alvast weer watertanden.

In de video en het bijbehorende recept wordt alles behoorlijk goed uitgelegd, ook als je het gesproken Italiaans niet verstaat. Maar een beknopte vertaling in het Nederlands:

Nodig

  • 250 gram water (normaal is dat 250 ml)
  • 40 gram olijfolie
  • 450-500 gram bloem (tipo 00 wordt daarvoor meestal gebruikt, maar met gewone patentbloem lukt het ook)
  • 10 gram zout

Stappen (in de video wordt gewerkt met een keukenmachine met deeghaak; als je met de hand kneed, duurt het iets langer)

  • Meng het water, de olie, het zout en de helft van de bloem
  • Kneed totdat alle bloem is opgenomen in het mengsel
  • Dek af met plastic folie en laat 15 minuten rusten (dit heet autolyse en helpt het deeg elastisch te maken)
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg beetje bij beetje de rest van de bloem toe
  • Kneed het deeg 7-8 minuten
  • Het deeg is nu relatief droog en elastisch
  • Verdeel het deeg in stukken van ongeveer 180 gram
  • Rol de stukjes op zoals in de video wordt getoond (vanaf 1:50 ; de gluten ontwikkelen zich zo, en dat maakt het deeg elastisch)
  • Vorm balletjes van de stukken deeg
  • Strooi wat bloem op je werkblad en plet de balletjes een beetje
  • Bestrooi ook de bovenkant van de geplette balletjes met wat bloem en dek ze af met plastic folie
  • Laat 20-30 minuten rusten (of leg de balletjes -afgedekt- in de koelkast en bewaar ze een dag: 20 minuten voor bereiding haal je ze uit de koeling)
  • Rol de balletjes uit tot een dunne lap deeg en vorm er een pizza van
  • Beleg de pizza naar wens en bak in een hete oven, liefst op een pizzasteen.

En dan krijg je iets als dit:

pizza zonder gist

Pizza Pilgims met een rollende houtoven

En de andere update: ik zie mezelf als een liefhebber, maar dan wel in de sfeer van hobbyisme. Er zijn echter mensen die er echt werk van maken. Neem de Pizza Pilgrims uit Londen. Zij trokken naar Zuid-Italië, kochten een vrachtwagentje, tuften er met een slakkengang mee terug naar Engeland, leerden onderweg in Napels de kneepjes van het pizzavak en lieten thuis een houtoven in hun wagentje installeren. En nu verkopen ze vanuit hun ‘food truck’ dus Napolitaanse pizza’s in het hartje van Londen (Berwick St. Market in Soho). De Britse krant The Guardian schreef er een leuk artikel over, inclusief recept.

Foto: Pal Hansen for the Observer

Ik ga over niet al te lang maar eens een culiroute voor mezelf uitzetten in Londen. Vrees zelfs dat ik aan 1 dag niet voldoende zal hebben…;-)

 

10 Reacties Pizza-update: pizzadeeg zonder gist

  1. Jan

    Goed pizza deeg recept, lekker zelf gemaakte pizzasaus er op van tomaten, ui, knoflook en oregano. Resultaat heerlijke pizzabodem met saus en er op wat je zelf het lekkerst vind. Heb dit nu een paar keer gemaakte en bevalt uitstekend, ook de rest van het gezin laat het zich goed smaken.

    Antwoord
  2. Elise

    @Dave Naarmate deeg langer rijst (met gist of zuurdesem dus) ontwikkelt zich een sterkere smaak. Dus ja, ik denk dat met gist uiteindelijk lekkerder is dan zonder. Maar het is fijn dat we niet verloren zijn zonder;-)

    Antwoord
  3. dave

    Dank voor dit pizzadeeg recept. Gisteren geprobeerd en uitstekend gelukt! Wel vraag ik me nu af; waarom zou je nog deeg met gist gaan maken als dit zo eenvoudig en snel lukt. Wat voegt gist (behalve rijzen) nog extra toe aan smaakbeleving?

    Antwoord
  4. Peter

    Na pizza’s op de Kerstmarkt in Düsseldorf gegeten te hebben even wat geprobeerd. En dat komt achteraf leuk overeen met het recept boven.

    320 gr bloem, 180 gr water, wat zout en een scheut olijfolie. Kneden in de broodbakmachine. Omdat er geen gist inzit is dat in 15 minuten klaar. Uitrollen op de aanrecht met inderdaad best wat bloem. Dus misschien is het beter om meer bloem te gebruiken in het begin. Ga ik volgende keer proberen. Pizza beleggen en dan 12 minuten in de oven op 220 graden. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

    Antwoord
  5. Dominic

    Vanavond dit recept gemaakt. In eerste instantie was het deeg veel te plakkerig. Ik moest veel meer bloem toevoegen dan hierboven vermeld. Na wat zoeken een goede tip gevonden: Draai het om. Doe eerst je bloem in een kom en voeg daarna langzaam water toe. Op een bepaald moment is het deeg zoals beschreven niet plakkerig en kun je de bolletjes maken. Zonder keukenmachine moet je echt langer kneden, kijk goed naar je deeg om te zien of er nog klontjes bloem in zitten en druk die fijn tussen je vingers.

    Het resultaat koste wat moeite maar was heerlijk. Dank je wel voor dit recept!

    Antwoord
    1. Elise

      Hi, Ik bak mijn pizza’s in de Ferrari pizzaoven op stand 2,5. Dat duurt een minuut of 4-5. In een gewone oven zou ik de hoogste stand gebruiken (275 ofzo). En dan denk ik dat je er met een minuut of 6-7 bent. Maar je kunt het beste bij de eerste pizza even in de gaten houden hoe het gaat met de kleur.

      Antwoord

Laat wat van je horen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.