Perfect pizzadeeg

Sinds ik mijn pizza-oventje heb, probeer ik elk weekend wel pizzaatjes te maken. Ik moet de basis namelijk nog goed onder de knie krijgen: wat is het perfecte deeg om te gebruiken?

De eerste keer maakte ik deeg volgens het recept van kookwinkel Potten en Pannen. Het kneedwerk hierin wordt gedaan door de keukenmachine. Dat scheelt wat spierkracht, maar levert wel wat extra afwas op natuurlijk. Dat leverde al wel lekkere pizzaatjes op, maar ik blijf benieuwd naar andere variaties, dus zocht ik nog wat inspiratie op het web.

Vandaag maakte ik het volgens het recept uit dit filmpje:

De gist eerst laten opschuimen voor het mengsel bij de bloem gaat had ik nog niet eerder gedaan. Wel grappig om te zien. Ik probeerde zelfs de rollerloze methode van uitrollen. Dat vergt toch wat oefening, maar de mis-en-place lukt me in elk geval steeds beter.
Share photos on twitter with Twitpic

De basissaus die ik gebruik is overigens niet moeilijk te maken: een uitje fruiten, beetje honing, teentje knoflook erbij, blik gepelde tomaten (en een beet je water) en lekker 20-30 minuten laten inkoken. Op smaak brengen met italiaanse kruiden, peper en zout, even bewerken met de staafmixer en klaar is ie. Ook makkelijk om in grotere hoeveelheden te maken en in te vriezen.

En waarmee beleg je een pizza? Met alles waar je zin in hebt. Maar let wel op dat je niet teveel op 1 pizza legt. Een paar suggesties:

  • Met champignons, mozzarella en een beetje basilicum
  • Met wat gegrilde courgette of aubergine (mozzarella is bijna altijd lekker natuurlijk)
  • met olijfjes en artisjok-harten
  • met geitenkaas, honing, verse spinazie en pijnboompitjes (hierbij geen basissaus gebruiken!)
  • met salami of prosciuto di parma
  • met groene asperges

Ik ben nog lang niet uitgeoefend (tips zijn altijd welkom!), maar moet nu af en toe toch ook andere dingetjes doen. afgelopen week heb ik namelijk een echt koksmes gekocht, daarmee moet ik van mezelf groente snijden met de techniek die ik maandag tijdens de eerste les van mijn kookcursus heb geleerd!

Update februari 2012: Ik heb inmiddels meer soorten deeg getest.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.