Perfect gekookt eitje

Komende maand komt de Paashaas weer langs en ook ik tik met Pasen hoogstwaarschijnlijk een extra eitje. Vanmiddag zat ik te bladeren in (alweer) een nieuwe culi-aanschaf: Perfect van Felicity Cloake. Zoals in bijna alle basiskookboeken, begint ze haar reeks van 68 recepten met dat van het perfect gekookte eitje.  Hoewel ze de methode wel kort noemt, kiest ze voor haar hardgekookte eieren niet voor het 1-minuut ei dat ik sinds een paar jaar als standaard hanteer. Dat verbaasde me.

'Perfect'van Felicity Cloake

Smeuïge dooier

De algemene tips die Cloake geeft zijn handig: zet eieren die je halfhard of hard wilt koken op met koud water. Dat is beter voor het eiwit. Cloake citeert voor de hardgekookte eieren de Canadese Susan Sampson die aangeeft dat ze haar eieren van het vuur haalt zodra het water tegen het kookpunt aan komt.  Dat werkt niet goed, dus Cloake houdt het bij de traditionele eierwekker. Ik snap wel dat het op die manier niet helemaal lukt. Ik heb immers van Nigella Lawson geleerd dat je het eitje een minuut moet laten borrelen en het vuur dan pas moet uitdraaien. Dat levert een hardgekookt ei met een heerlijk smeuïge dooier op.

Eggtimer ter ondersteuning

Ik gebruikte eerder gewoon zo’n meekook-ei dat verkleurt naarmate een ei harder is gekookt. Dat gebruik ik nu nog steeds. Ik zet mijn eitjes op met koud water en breng ze aan de kook. Daarna wacht ik ongeveer een minuut (dat komt gelukkig niet heel nauw) en dan draai ik het vuur uit. Na een minuut of 10-15 (ook dat komt helemaal niet zo nauw) zijn de eieren klaar. De eggtimer is dan ook helemaal verkleurd. Wil je je dooiers nóg iets smeuïger, dan haal je de eieren gewoon uit de pan op het moment dat de eggtimer nog niet helemaal is uitgeslagen.

 Hoe eet jij je eitje?

Als het op eieren aankomt, ben ik eigenlijk niet zo avontuurlijk. Ik eet ze hardgekookt of scrambled. Hoe eet jij je paaseitje het liefst?

En – bonusvraag – is het jou ooit al gelukt je eieren op deze manier te pellen?

1 Reactie Perfect gekookt eitje

  1. Simone van Wamel

    Met het aspergeseizoen in aantocht/in volle gang, ga ik dit zeker eens proberen. Ik wil de dooier graag smeuïg, maar ik wil geen eiwitsnot.

    Antwoord

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.