Nigella’s risotto van farro

Afgelopen zaterdag zag ik tijdens Saturday Kitchen hoe Nigella Lawson risotto maakte van een graan dat ik nog niet kende. Het klonk als ‘farrough’, of ‘farrow’, maar het bleek gewoon te gaan om farro, een soort vergeten graan. Terwijl ze schalks in de camera keek, meldde Nigella dat je hiervoor wel even naar de speciaalzaak moet (maar dat dat de moeite waard is). Die speciaalzaak blijkt in Nederland Albert Heijn te heten. In de grote winkels ligt het daar gewoon tussen de rijst, quinoa en spelt. Ik had dus snel alles in huis om risotto van farro te maken.

Farro

Farro van de appie

Ingrediënten

 • 1 prei, gewassen en in dunne ringetjes
 • 1 zakje porcini
 • 1 bakje kastanjechamignons, in plakjes gesneden
 • 1 zakje farro (300 gram)
 • 3/4-1 liter bouillon (ik gebruikte kippenbouillon)
 • Scheut marsala of witte wijn (ik gebruikte wijn)
 • 1 teentje knofklook
 • 2 eetlepels verse tijm
 • Ricotta (twee flinke lepels)
 • Parmezaanse kaas
 • olijfolie

Bereiding

Week de porcini in heet water. Ik had het water even gekookt.

Fruit de prei aan in een scheut olijfolie (paar minuutjes). Een pan met deksel is handig. Bewaar het weekwater van de porcini en snijd of hak terwijl de prei fruit de porcini in heel kleine stukjes.

Voeg de porcini en de farro toe aan de prei en zorg dat de farro even zweet in een dun laagje olie. Blus af met een scheut marsala of witte wijn. en voeg ook een deel van het weekwater van de porcini toe (niet alles, want er zit waarschijnlijk wel wat zand onderin). Laat aan de kook komen.

Voeg vervolgens de bouillon toe. Ik had aan 750 ml genoeg en beken maar meteen dat ik de bouillon niet van tevoren had klaargemaakt. Ik verkruimelde gewoon 2 bouillontabletten boven de pan en voegde water dat net van de kook was toe. Ik deed, toen de boel weer aan de kook was de deksel op de pan en liet het geheel op laag vuur in een minuut of 20 gaarsudderen.

Bak in een apart pannetje de kastanjechampignons in wat olijfolie tot ze hun vocht beginnen los te laten. Rasp er een teentje knoflook boven uit en voeg de verse tijm toe.

Als de farro bijna al het vocht heeft geabsorbeerd, meng je het champignonmengsel er doorheen. Het vuur kan dan uit.

Maak de risotto af met ricotta en Parmezaanse kaas. De kazen smelten door de warme risotto en zo ontstaat een heerlijk romig gerecht. Proef even of er nog peper of zout nodig is (bij mij was dat niet het geval). Buon appetito!

Oja, farro schijnt ook erg gezond (want veel vezels enzo) te zijn. Fijne bijkomstigheid, maar ik vond het in de risotto vooral erg lekker! Het was genoeg voor 3 à 4 personen (beetje afhankelijk of je het als hoofd- of bijgerecht serveert).

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.