Mosterdsoep(s)

Elk jaar maak ik zelf mijn kerstkaarten en dit jaar is het thema ervan ‘soeps’. Vandaar dus dat ik weer eens een soeprecept plaats: mosterdsoep. Ik leerde een paar jaar geleden tijdens mijn kookcursus om zelf zo’n zijdeachtige soep te maken met een liaison, een mengsel van room en eidooiers.

Voor de soep van vandaag gebruikte ik een recept dat ik vond via Google: Velouté de moutarde.

Ik maakte een roux van 25 gram boter en 25 gram bloem. Ik liet de roux even pruttelen zodat de bloem gaarde. Wel op een klein vuurtje; de roux mocht niet verkleuren.

roux

 

Ik smoorde een prei, in ringetjes gesneden.

prei smoren

 

Ik voegde 4 lepels dijonmosterd toe en bakte die even mee.

mosterd meebakken met prei

Aan dat mengsel voegde ik een liter kippenbouillon toe. De soep liet ik een minuut of 10 koken. Daarna pureerde ik de soep en voegde de roux er aan toe. Ik liet het geheel nog een paar minuten koken. Ondertussen klopte ik 100 ml slagroom een beetje op. Ik mengde er 2 eidooiers door (de liaison).

liaison voor de mosterdsoep

Ik draaide het vuur uit en wachtte even voor ik de liaison toevoegde aan de soep. Als de soep te heet is, krijg je namelijk roerei in de soep. Tijdens het toevoegen van de liaison roerde ik flink met een garde. Op het eind voegde ik een eetlepel grove (Groningse) mosterd toe.

mosterdsoep, afgemaakt met een liaison van ei en room

En zo at ik vanavond een heerlijk romige mosterdsoep.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.