Markthal Rotterdam: de marktvibe moet nog komen

Laat mij los in een buitenlandse supermarkt of in zo’n fijne overdekte markt en ik ben blij. Het is daarom geen grote bekentenis dat de komst van de Markthal in Rotterdam iets was waar ik naar uitkeek: lekker culinair shoppen in een gebouw dat de wereldpers al meermaals heeft gehaald. En dat gewoon op een kort treinritje vanaf huis. Mijn vrije dag vandaag stond dan ook in het teken van mijn eerste bezoekje aan dit foodwalhalla. Eerste indruk: een mooi begin, maar er mist nog iets.

Verwarring over de openingstijden

De start (of in elk geval de mijne) was niet helemaal vlekkeloos. Er blijken twee websites te zijn: www.markthal.nl en www.markthalrotterdam.nl . Op die laatste las ik dat de hal om 9.00 uur open zou zijn. Toen ik om 9.50 uur aan de deur stond, was ik daarom een beetje verbaasd dat de deuren nog niet open waren. 10.00 uur bleek de correcte openingstijd. Gelukkkig maar dat ik op het laatste moment had besloten niet een nog vroegere trein te nemen. Nu vermaakte ik me met een wandelingetje om het gebouw waarna ik alsnog naar binnen kon.

miscommunicatie openingstijden

wachtend publiek Markthal Rotterda,

Wachtende foodshoppers

Prachtig gebouw

Echt: het is een cadeautje om binnen te komen in de Markthal. Je blik wordt natuurlijk meteen naar de overkapping getrokken: een even indrukwekkende als vrolijkstemmende decoratie. De hal is groot, maar ook weer niet te groot. Lekker licht en overzichtelijk. Het eerste publiek van de dag was minstens zo veel met de entourage als met de marktkramen bezig. Mijn foto’s zijn bepaald niet de enige die er gemaakt zijn.

decoratie markthal Rotterdam

Er mist iets

Ik maakte een rondje langs de kraampjes. Sommige waren nog niet open, andere zagen er al prachtig gevuld uit. Ik kocht fuet bij Pinchos, olijven bij Elbali en een lekker zuurdesembolletje bij Le Perron en dook ook nog even de Oriëntaalse supermarkt in, waar ik nog een tas vol candeautjes kreeg. Het zit wel snor met het aanbod dus. En toch… Ik mis iets. Ik noem het maar een marktvibe. Toen ik in Melbourne woonde, ging ik wel eens naar de Queen Victoria Market. Daar was om 10 uur ‘s ochtends al een halve handelsdag voorbij. Chefs van restaurants kochten hun waar immers ook gewoon op deze markt, die voor het gemak om 6 uur ‘s ochtends openging. En tegen de tijd dat ik er dan was, sjouwde ik tussen de omaatjes met hun boodschappenkarretjes die er hun wekelijkse boodschappen deden.

Ik ben me ervan bewust dat het niet helemaal eerlijk is om een markt van een eeuw oud te vergelijken met deze hal die net een dag open is, maar ik hoop dat met de tijd die marktvibe ook in Rotterdam komt. Vanochtend voelde het nog een beetje clean aan allemaal. En de openingstijden geven ook wel aan dat deze hal zich (vergelijkbaar met Borough Market in Londen) richt op een ander publiek. De professionele kok zal zijn waar elders halen.

Dat gezegd hebbende: ik denk dat de Markthal een publiekstrekker van jewelste zal zijn voor Rotterdam, zeker als het weer zich nog wat herfstiger gaat gedragen. Want binnen in de hal is het gewoon een beetje zomer met al dat lekkers in de vrolijke setting.

openingstijden Markthal Rotterdam

De juiste openingstijden

decoratie Markthal Rotterdam

panorama Markthal Rotterdam

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.