Linzen (niet à la Neil)

Eigenlijk heb ik linzen pas heel recent ontdekt (nog recenter -vandaag- kwam ik erachter dat het enkelvoud van linzen linze is, maar ja: zie er maar eens eentje klaar te maken). Ik had ze wel eens gegeten maar nooit zelf klaargemaakt. Dat toont maar eens aan hoe ervaringen uit je jeugd zich in je nestelen. Ik keek als kind namelijk graag naar The Young Ones en Neil maakte daarin vaak linzen klaar. En die zagen er eigenlijk altijd uit als derrie. ‘Laat maar’ dacht ik dus vaak als ik boodschappen deed.


Maar goed: laatst zocht ik online naar wat lekkers om te proberen en kwam toen op een recept voor een salade met dupuis linzen (bij BBC Goodfood). De grote ontdekking daarin: het is heel lekker om dungesneden halve ringen rode ui te marineren in citroensap!

Inmiddels heb ik al een paar variaties op die salade gemaakt. Als ik tijd heb kook ik zelf dupuis linzen uit Le Puy (dat zijn de beste), maar met een blik van Bonduelle of AH (waarin rode linzen zitten) gaat het ook prima.

Steeds gebruik ik:

  • Linzen
  • Rode ui, gemarineerd in citroensap
  • Gegrilde rode paprika (uit een potje)

En verder kies ik wat ik voorhanden heb:

  • Mozzarella, zachte geitenkaas of feta
  • zongedroogde tomaatjes of cherrytomaatjes
  • een paar blokjes gebakken chorizo

Ik maak de salade af met wat peper, zout, olijfolie en meer citroensap (naar smaak).Ook als ik een blik linzen gebruik verwarm ik de linzen, want ik vind de salade lauwwarm erg lekker.

En ja, na jaren van linzenaversie wil ik nu dus meer recepten met linzen gaan proberen. Wie lekkere tips heeft: ik hoor ze graag!

Update (30-9 21:22): mijn kookjuf Edith wees me er net op dat dupuis linzen niet hetzelfde zijn als die hele goede uit Le Puy. Le Puy is een beschermde naam en die echte moeten dus een keurmerk beschikken. De rest zijn nepperds. Weer wat geleerd!

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.