Vandaag was ik vrij. Een lekker extra dagje weekend om te sporten, schoenen naar de schoenmaker te brengen, wat zaken te regelen voor een naderende verbouwing, en om eens uit te vogelen wat ik komende kerst op tafel zal zetten.
Er schuiven met kerst maar liefst 16 mensen aan en aan mij is het voorgerecht toegewezen. Met een boekenkast vol kookboeken blijft het toch lastig om een keuze te maken. Maar toevallig zag ik woensdag op de BBC een recept voorbij komen van Nigel Slater: gemarineerde mozzarella met wortelsalade. Een intrigerende combinatie van mozzarella, yoghurt, bietjes en wortel.
Hoe het precies zat met de bietjes en rauwe verwerking wist ik niet, dus ik raadpleegde Twitter. Mijn kookjuf Edith gaf me nog een andere suggestie: bruschette met geroosterde bietjes. En dus besloot ik vandaag voor beide recepten inkopen te doen. Bij mij om de hoek zit een groenteboer die het voor elkaar heeft om steeds wanneer ik denk: ‘dat is iets waarvoor ik naar mijn groenteboer ga.’, niet thuis te geven. Vandaag gebeurde dat dus bij ongekookte bietjes (eerder met pastinaak en tuinboontjes). Gelukkig had de ecosupermarkt in de Twijnstraat ze wel. Kon ik meteen daar tegenover lekkere kaasjes kopen bij Kazerij Stalenhoef.
En zo maakte ik dus twee bereidingen van biet: rauw en geroosterd.
De eerste at ik als voorgerechtje. Ik was even vergeten dat de biet voor het tweede gerecht anderhalf uur moest roosteren, dus dat werd een verlaat dessert. Beide waren erg smakelijk. De rauwe biet was verrassend, al zal ik voor mijn oma met kerst de rode peper weg moeten laten. De bruschette waren ook heerlijk. Ik denk dat ik pas op het laatste moment zal beslissen welke het wordt. Misschien maak ik ze allebei wel en maak ik er een keuzegerechtje van.
Om niet alleen op een voor- en nagerecht te moeten teren vandaag, besloot ik ook de kookles van afgelopen maandag in praktijk te brengen: ik bakte een biefstukje. Daarvoor haalde ik bij de Keurslager een mooi kogelbiefstukje, klaarde ik wat boter en volgde de geleerde stappen: vlees op temperatuur laten komen, vlees droogdeppen, er vlak vóór het bakken zout en peper op strooien en het ná het bakken even in aluminiumfolie laten rusten.
Je hoort me nog niet zeggen dat ik het nu nooit meer fout zal doen, maar deze poging smaakte me prima. Ik had er ook wat champignons bij gebakken.
En dan moet het weekend nog beginnen:-)
En toch zou ik het brood roosteren..
Ze zien er allebei lekker uit
Brood roosteren is zeker een optie!
Ik ben trots op je!