Kijken naar eten: Cooked van Michael Pollan

Ook de foodies hadden een keer reden om uit te kijken naar de release van een Netflix-serie. Vandaag is de wereldwijde release van de vierdelige serie Cooked. Geen moordmysterie of politiek drama. Nee, Cooked gaat over ons voedsel en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan, die de serie ook produceerde.

4 delen, 4 elementen

In de eerste aflevering, die ik vanochtend keek, staat vuur centraal. Water, lucht en aarde zijn de logische onderwerpen van de resterende afleveringen. Pollan laat zien hoe de mens zich van dieren is gaan onderscheiden op het moment dat we gekookt voedsel begonnen te eten. En koken op vuur was de eerste vorm daarvan. Pollan illustreert dat mooi met beelden uit Australië waar groepen Aboriginals soms nog op (min of meer) traditionele wijze jagen en de vangst meteen bereiden: eerst op een open vuur en dan in een kuil daarnaast. Cooked laat ook zien hoe traditionele barbecues in het zuiden van de VS daar ook van afstammen en hoe weinig tijd we tegenwoordig nog besteden aan ons eten.

Dat hoef je de kookgezinden natuurlijk niet uit te leggen, maar de serie laat mooi het contrast zien tussen eten dat met respect (voor dier én mens zou ik zeggen) wordt bereid en massaproductie die steeds verder weg staat van hoe het ooit was. De vuur-aflevering is daarmee ook een mooie bespiegeling van de uitdagingen van tegenwoordig (Pollan is tegen massaproductie en -consumptie van vlees, maar gelooft ook niet in een wereld waarin alleen nog vegetariërs wonen).

Een leuk intermezzo was het korte fragment met James Taylor, bij wie Pollan zijn huisdiervarken Kosher ooit probeerde te stallen. Mona, het varken van Taylor, pikte dat niet.

Goed en lekker eten maken kost tijd en zorg. En dat is, zeker met het weekend voor de deur, helemaal niet erg. In tegendeel!

Kijk Cooked op Netflix.

 

 

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.