Je hebt nooit maar 1 keukenlijk

Mijn nichtje doet komende week haar spreekbeurt en ik was gisteren oefenpubliek. Ze gaf een leuk overzicht van het circus, want daar weet ze heel veel van. Ze zit namelijk zelf op een circusschool. Als volledig bevooroordeeld familielid kan ik zeggen dat het wel goed zit met haar spreekbeurt. Als ik binnenkort zelf een spreekbeurt zou moeten geven, dan zou die gaan over keukenlijken. Daar weet ik heel veel van. Ik heb er namelijk nogal wat.

Het ene keukenlijk is het andere niet

Iedereen kan zich een voorstelling maken bij een keukenlijk: het zijn hulpmiddelen in de keuken die (soms aanzienlijke) ruimte innemen in kastjes en lades of op het aanrecht, terwijl ze niet of nauwelijks gebruikt worden. Daarbinnen heb je dan weer twee categorieën:

 1. Keukenlijken die erg handig zijn die ene keer dat je ze gebruikt
 2. Keukenlijken die gewoon zo weinig toevoegen, dat je je kunt afvragen hoe en waarom ze ooit in je keuken zijn beland

Wat voor mij een keukenlijk is, hoeft dat voor een ander dus niet per se te zijn (misschien maak je wel dagelijks een tamago-ei), maar vooral lijken uit de tweede categorie zullen wel voor veel mensen herkenbaar zijn.

Zonder stekker

Ik was vandaag een beetje aan het rommelen in de keuken en herschikte hier en daar wat. Zodoende stonden er even wat keukenattributen op mijn eettafel uitgestald. Omdat het zondag is, besloot ik een overzichtsfoto te maken van een aardige selectie van mijn keukenlijken. Daarbij heb ik me beperkt tot de stekkerloze items. En ik ben vergeten mijn pastamachine op de foto te zetten. Denk die er dus maar bij.

Mijn keukenlijken

Mijn keukenlijken

 

 1. De ‘Nicer Dicer’. Bekend van teleshopping. Toen ik hem afrekende, wist ik eigenlijk al wel hoe laat het was.
 2. Kookboekstandaard. Ik blijk kookboeken wel te lezen ter inspiratie, maar kook vaker uit de losse pols of van recepten op internet.
 3. Mijn kaaskruller voor de Tête de Moine is echt heel fijn (en de kaas erg lekker). Gebruik ik gemiddeld 1 x per jaar.
 4. De gravy separator kocht ik afgelopen jaar in Engeland. Ik moet hem nog inwijden, maar weet zeker dat het een aanwinst is.
 5. Met de Perfect Roll maak ik heel mooie sushirolletjes. Ik heb ook wel zo’n rolmatje ergens, maar deze rolletjes zijn makkelijker en mooier. En het schijnt dat je er ook mooie groentenrolletjes mee kunt maken. Gebruik ik eens per jaar.
 6. Met de Spirelli van Gefu kun je spaghetti maken van courgette en wortel. Voor als je even low carb wilt eten. Heel gezond en makkelijk in gebruik (echt).
 7. Het boterplankje. Bij mij af en toe in gebruik als riga gnocchi.
 8. Ik heb een heel arsenaal aan knoflookinstrumenten: een draaipers, een creditcardraspje, een ontveller-roller. En ik plet of snijd mijn knoflook meestal gewoon fijn met mijn keukenmes.
 9. Het vakjesbord voor in de magnetron staat al 10 jaar ongebruikt op de bovenste plank van het kastje waar ik het moeilijkst bij kan.
 10. Het handige groentenraspje raspt niet alleen wortel, maar ook kaas naar het schijnt. Wortelsalade eet ik zelden en kaasraspen heb ik al in allerlei soorten en maten. Ik vermoed dat ik daar ook wortels mee kan raspen, nu ik erover nadenk.
 11. Met deze krullerige boksbeugel kun je porties spaghetti afmeten. Heel handig voor wie dat niet op het oog doet.
 12. Ik vond in mijn rommella een handig ijsstokje voor Danoontjes. Die ik alleen in huis heb als mijn nichtjes komen logeren.
 13. Mijn verzameling templates waarmee ik kopjes cappuccino mooi kan versieren. Ik drink zelf geen koffie en heb nog nooit cappuccino gemaakt.
 14. Ik weet het niet 100% zeker, maar geloof dat je dit ding in een citroen moet draaien, waarna je het sap eruit kunt schenken. Ongebruikt.
 15. Ik heb meerdere raviolivormen (ook bij mijn niet afgebeelde pastamachine overigens) en een raviolisnijder. Ik zie ze als sierattributen. Die ene keer per jaar dat ik zelf ravioli maak (gevuld met eidooier bijvoorbeeld), gebruik ik gewoon een mes.
 16. Ik blijk een biertapspateltje te hebben. Ik, die zelf geen bier drinkt en geen plannen heeft om een tap aan te schaffen.
 17. De hamburgervorm zat in mijn kerstpakket.
 18. Met de tamagopan kun je Japanse omeletten maken. Ik heb het een keer geprobeerd, maar moet nog oefenen. Het was wel een handige vorm voor mijn gezouten karamel een tijd geleden.

Ik weet vrij zeker dat ik niet het enige keukenkerkhof beheer. Welke keukenhulpmiddelen staan er (bijna) ongebruikt in jullie keukens?

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.