Irish Sodabread met Syrische baksoda

Het was heerlijk weer gisteren met Koninginnedag. Heerlijk weer om lekker binnen te fröbelen en weer eens wat te bakken, that is. Want ik had wel wat medelijden met de oranjegezinde mensen in Wemeldinge die hun noeste arbeid toch wel enigszins zagen verregenen. Utrecht was niet veel anders (tot laat in de middag).

Ik besloot tot het maken van Irish sodabread, een broodsoort die niet met gist of desem wordt  gemaakt, maar met baksoda en karnemelk. Baksoda, dat is dus wat anders dan bakpoeder (het is ongeveer vier keer sterker). In het Engels is het ook wel bekend als bicarbonate of soda en hier in Nederland heet het ook wel zuiveringszout. Zo  kun je het opvallend genoeg doorgaans niet in de supermarkt, maar wel bij de drogist of apotheek kopen en kan het zomaar voorkomen dat je op een pakje instructies vindt voor zowel het schoonmaken van spullen als voor het maken van koekjes.

Of dat bij mijn pakje ook zo is, durf ik niet te zeggen. Mijn baksoda komt namelijk uit Damascus in Syrië en is niet voorzien van Nederlandse of voor mij zelfs maar leesbare tekst. De meeste drogisterijen en apotheken zijn dicht op feestdagen, maar gelukkig hebben veel toko’s en exotische winkels het ook. Vandaar dat ik mijn Syrische baksoda gisteren heb gehaald bij een Oosterse winkel in de Kanaalstraat in Lombok.

Er zijn vele recepten met wisselende ingredienten, maar grofweg maak je sodabread zo:

Meng 350 gram volkorenmeel, 150 gram gewone bloem, een afgestreken eetlepel zout en een afgestreken eetlepel baksoda in een kom. Maak een kuiltje in het mengsel en giet daar 375 ml karnemelk bij. Meng vanuit het midden de karnemelk met de droge ingrediënten en kneed uiteindelijk een soepel, niet al te droog deeg. Leg dit op een ingevette bakplaat en snijd er met een scherp mes een kruis in (een verklaring daarvoor is dat de elfjes zo uit het deeg kunnen ontsnappen, wat ik dan wel weer schattig vind – het heeft echter een meer praktische reden, namelijk het behoud van de structuur en het vergemakkelijken van het snijden als het brood klaar is).

Bak het brood in een voorverwarmde oven eerst een kwartier op 225 graden Celsius en daarna nog een minuut of 25 op 200 graden Celsius. Laat het brood als het gaar is (het klinkt hol als je erop klopt) afkoelen op een rooster.

sodabread

Ik had per ongeluk tarwebloem gekocht in plaats van volkorenmeel, dus ik fabriceerde een witte variant, die overigens heerlijk smaakte (vooral toen het brood nog een beetje warm was).

Met baksoda hoef je het deeg dus niet te laten rijzen. De baksoda reageert met het zuur in de karnemelk en daarbij komt tijdens het bakken koolzuur vrij, waardoor het brood luchtig wordt. Ideaal als je niet veel tijd hebt dus!

5 Reacties Irish Sodabread met Syrische baksoda

 1. Elise

  Ik ben zelf geen karnemelkdrinker, dus ik sluit me aan bij de Ieren;-)
  En inderdaad: geen lekker idee om zure melk te gebruiken, maar ik kan me wel iets voorstellen bij het resultaat: het gaat uiteindelijk om de chemische reactie.

  Zo heb ik wel eens recepten voor eierkoeken gezien, waarin ammoniak is verwerkt. Ook zoiets…

  Antwoord
 2. Marjon

  Ik ga dit heel binnenkort weer eens maken!

  Wist je: In Ierland kijken ze je heeeel raar aan als je de karnemelk opdrinkt in plaats van het voor brood te gebruiken. Rare Hollanders. 🙂

  Zure melk werkt ook prima, trouwens. Klinkt vies, maar in het eindresultaat merk je er niets meer van.

  Antwoord

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.