Grand kerstdessert met gezouten karamel ter ere van Nigella

Zoals ik eerder al liet weten, ben ik dit jaar verantwoordelijk voor het kerstdessert. Ik speurde Pinterest en kooksites af en kon zoals wel vaker niet kiezen. Dus wordt het een grand kerstdessert met een aantal lekkernijtjes.  Op het bord zal een compositie liggen van:

 • een bonbonnetje met pralinévulling
 • een warme brownie met een stukje gezouten karamel
 • een bolletje vanille-ijs met warme dulce de leche
Dulce de leche

Dulce de leche

 

De gezouten karamel en de dulce de leche maakte ik vandaag, zodat het werk op het moment suprême enigszins beperkt blijft. De karamel is overigens een paradepaardje van Nigella Lawson, die de afgelopen maanden genadeloos is aangepakt door de Britse tabloids. Die ligt dus op het bord als stille steunbetuiging aan de domestic goddess.

Recept dulce de leche met de slow cooker

Dulce de leche heb ik al eens eerder gemaakt. Maar ik bekeek nog eens wat recepten en daarin las ik over explosiegevaar als je een ongeopend blikje kookt en over het mogelijk vrijkomen van schadelijke stoffen. Bovendien ben ik sinds kort de trotse bezitter van een slow cooker en daarin kan het ook: je giet de inhoud van het blikje gecondenseerde melk gewoon in een of meerdere weckpotjes en zet deze een uur of 7 in de slow cooker op de lage stand. Dat deed ik dus.

Weckpotjes

Ik trotseerde een ellenlange rij bij Dille en Kamille om een paar weckpotjes te kopen: ik kocht er twee met zo’n ouderwetse rubberen ring en klemmen en twee met een schroefdeksel. Ik zorgde dat ze goed schoon waren en goot de zoete melk dus in de potjes. De gesloten potjes zette ik onderwater met warm water uit de kraan en vervolgens liet ik ze een uur of 7 in de crock pot op de lage stand. Lange tijd leek er niets te gebeuren, maar uiteindelijk zag ik de kleur van dulce de leche verschijnen.  Helaas zag ik ook dat 1 potje niet goed afgesloten was, waardoor er wat water in was gekomen. Het was gelukkig niet gemengd met de karamel, dus ik kon de inhoud nog redden en overhevelen naar een plastic bakje.

IMG_0221

IMG_0222 IMG_0223 IMG_0225 IMG_0242

Recept gezouten karamel

Voor de gezouten karamel kwam ik een recept met video-uitleg tegen op Inspired Taste. Goede aanleiding om weer eens een keukengadget te kopen bij Betsies Kookwinkel: de suikerthermometer! Ik volgde het recept precies en gebruikte daarbij mijn setje maatcups (die had ik eerder al gekocht bij Dille en Kamille). Algemene waarschuwing: suiker wordt belachelijk heet. Let dus goed op wat je doet, maak geen onverwachte bewegingen waardoor hete massa uit de pan kan spatten en zorg liefst dat er geen kleine kinderen of huisdieren in de buurt zijn.

De benodigdheden:

 • slagroom (1/2 cup)
 • roomboter (1/2 cup, ik gebruikte gezouten boter)
 • maissiroop (1/4 cup, corn syrup kocht ik bij de toko naast de Xenos in Utrecht)
 • suiker (1 cup)
 • water (drie eetlepels)
 • fleur de sel (flinke snuf)
 • bakblik (ingevet, bekleed met bakpapier en opnieuw ingevet)

Ik verwarmde de slagroom en de boter totaal 2 minuten (2×1) op 800 Watt in de magnetron.

Ik verhitte het water-suiker-maissiroopmengsel in een minuut of 5 tot 160 graden, voegde het room-botermengsel in delen toe en verhitte het geheel tot 115 graden. Dat laatste ging vrij vlot. De hete massa goot ik in het bakblik. Na een half uurtje sprinkelde ik er fleur de sel over en na een uur of 3 stak ik er mooie rondjes uit (dat ga ik met de brownies ook doen). Ik verpakte de karamels in een plastic bakje en legde tussen alle exemplaren bakpapier zodat ze van elkaar gescheiden blijven.

IMG_0226

grappig tuitje van de fles maissiroop

IMG_0229

Eerst verhitten tot 160 graden (caramel)

IMG_0234

na mengen met room verhitten tot 115 graden (soft ball)

IMG_0237

besprenkelen met fleur de sel (of ander grof zout)

IMG_0240

vormpjes uitsteken (je kunt ook blokjes snijden)

IMG_0239

Klaar!

5 Reacties Grand kerstdessert met gezouten karamel ter ere van Nigella

 1. Femke

  Ziet er heerlijk uit! Eng is dat altijd he, die kolkende massa als je de room bij de hete suiker gooit. Maar het resultaat is er daarna naar. 🙂
  Fijne reestdagen!

  Antwoord

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.