Gigantes: Limabonen uit de oven

Een groot voordeel van gedroogde peulvruchten is dat ze lang houdbaar zijn. Dat is maar goed ook want door het nadeel (je moet ze uren wellen voor je ze kunt bereiden) komt het er vaak niet van dat ik ze gebruik.

Zo stond in mijn keuken al enige maanden een bakje limabonen te wachten om te worden omgetoverd in iets lekkers. Afgelopen weekend was het eindelijk zover. Al kwam ik na een toch wat te krappe timing wel tot de conclusie dat consumptie een dag later zou moeten gebeuren.

CIMG3041

Gedroogde limabonen

Ik welde de reuzebonen 8 uur en kookte ze daarna 1,5 uur zachtjes met een laurierblaadje tot ze helemaal gaar en zacht waren. Op het einde voegde ik wat zout toe. Daarna maakte ik er een Grieks recept mee: Gigantes. De naam zegt alles al.

Ik volgde (losjes, want ik had bijvoorbeeld geen bleekselderij en peterselie in huis) dit recept.

Ik fruitte 2 uitjes en op het eind ook 3 tenen knoflook, en mengde die in een ovenschaal met een blik tomatenblokjes en de gekookte bonen. Ik voegde een beetje van het kookvocht van de bonen toe. De schaal ging 3 kwartier in een voorverwarmde oven (180 graden). Daarna strooide ik wat broodkruim over de schaal om een mooi korstje te maken. Ik liet de schaal uiteindelijk nog een half uur in de oven zodat het geheel mooi bruin kon worden. Folie heb ik niet gebruikt. Het broodkruim maakte ik door 2 oude boterhammen fijn te malen in de hakmolen.

Helaas, ik ben vergeten om een foto te maken van het eindresultaat. Geloof me op mijn woord als ik zeg dat het lekker was!

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.