Gelezen: Doing without Delia

Ik was weer eens in het ABC beland en dan ook nog eens – hoe uitzonderlijk – bij de rekken met culinair boekwerk. Daar viel mijn oog op een boek met een frisse kaft en een prikkelende titel: Doing without Delia. Daar Delia Smith haar stempel lang voor Nigella op kokend Groot-Brittannië heeft gedrukt, pakte ik het boek uit de rekken, las de achterflap en rekende maar meteen af. Niet-foodies: jullie kunnen vrolijk verder klikken. Dit boek is niet voor jullie.

Boekverbranding

In het begin gaat het er nogal verhit aan toe. Booth beschrijft hoe hij, na zijn besluit om naar Frankrijk te vertrekken om écht te leren koken, zijn collectie kookboeken in het vuur gooit. Wat volgt is een anekdotisch verhaal van een Engelsman die in Parijs het culinaire geluk gaat zoeken. Dat doet hij door een jaar te gaan studeren aan Le Cordon Bleu. Ga er maar aan staan.

Ik ben toch meer een Pedant in the Kitchen

Booth beschrijft het curriculum van de drie periodes (Basic, Intermediate en Superiour cuisine), maar verhaalt evengoed over zijn medecursisten en het leven in Parijs. Soms kan hij het niet laten een recept toe te voegen aan zijn beschrijving. Wie weet doe ik nog eens een poging zijn chocolate risotto van pagina 129 te maken. Na het lezen van Doing without Delia voel ik weinig behoefte om mezelf te ontdoen van het etiket ‘amateur’. Laat mij maar lekker klooien in de keuken, al dan niet met een boek van een tv-chef in de aanslag.

De stress van haute cuisine en de bijbehorende professionele keuken laat ik graag aan me voorbij gaan. Maar het boek geeft een fascinerend kijkje in de keuken (pun intended) van de mensen die zich foodie+, en na een poosje professioneel kok mogen noemen. Ik denk dat Julian Barnes (The Pedant in the Kitchen) knettergek zou worden van het Parijse avontuur waarin Booth zich – half als foodie, half als onderzoeksjournalist – stortte. Als ik de twee met elkaar moet vergelijken, geloof ik dat mijn hart bij Barnes ligt.

Doing without Delia Boek omslag Doing without Delia
Michael Booth
culinary literature
Vintage Books
2009
paperback
314
http://www.abc.nl/search/detailed.php?isbn=9780099494232&valuta=@

Michael Booth has had his fill of celebrity chefs and their 'on the table in five minutes'recipes. He wants to learn how to cook properly, so he burns his cookery books and, together with his young family, heads for a new life in Paris - reasoning that, if anyone can be trusted to make food complicated, it's the French.

Embarking on the ultimate foodie's fantasy, he enrols at the world's most famous cooking school. Le Cordon Bleu, where wise and battle-scarred French chefs commence their transformation of him into a professional cook.

Along the way Booth shares the insider tips and secret techniques of classical cuisine. His odyssey takes him from trauma to triumph, ending in the white-hot heat of the Michelin-starred kitchen of the greatest chef in France.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.