Eieren koken in de oven

Eieren koken in de oven? Ja, eieren kun je ook ‘koken’ in de oven. Ik probeerde het vandaag nadat ik een tip zag op Facebook en het lukt prima. Je kunt eieren in de lengte op een rooster leggen, maar je kunt ze ook in een muffinvormpje doen. Onderstaande methode levert hardgekookte eieren op.

Eieren klaar om gekookt te worden in de oven

Eieren klaar om gekookt te worden in de oven

Hoe

Je verwarmt de oven voor op 160 graden Celcius. Ik zette mijn vorm (zonder water dus!) 25 minuten in de oven en liet ze daarna helemaal afkoelen. Ik las ook een optie om ze er 30 minuten in te leggen en daarna 10 minuten in ijswater te leggen.

Waarom zou ik eieren in de oven koken?

Dat is een goede vraag. Het duurt langer dan in een pannetje. Maar het resultaat schijnt heel consistent te zijn. En er kunnen natuurlijk veel eieren tegelijk in de oven. Handig voor als je een feestje hebt, een eierdieet volgt of, over twee weekjes,  als het Pasen is. Moeilijk is het in elk geval niet en je hoeft niet te hannessen met kokend water.

Wat zijn de alternatieven?

Je kunt eieren natuurlijk altijd koken op de traditionele manier met een eierwekker of met zo’n Egg Perfect timer (bewaren bij de eieren, dan is ie het meest accuraat . Of op de manier die ik afkeek van Nigella Lawson:  Eieren met voldoende water opzetten, aan de kook brengen, 1 minuut laten koken, vuur uit, afdekken (optioneel als je het mij vraagt) en 10 minuten laten staan. Die methode levert in mijn ogen de meest smeuïge eitjes op.

Puntjes om op te letten

  • Waar de eieren contact maken met het metaal, kun je donkere plekjes zien, ook op het eiwit. Dat kan verder geen kwaad.
  • Pasen 2013 valt vroeg. Zo vroeg zelfs dat het paasontbijt dit jaar een uurtje eerder begint. De klok gaat een uur vooruit!
  • Eenmaal hardgekookte eitjes kun je makkelijk een dag of 5 bewaren in de koelkast.
  • Als je toch veel eitjes hebt gekookt, dan wijs ik je graag nog even op de snelle pelmethode, waarover ik eerder al uitgebreid berichtte.
  • Bovenstaande methodes werken niet met chocolade-eitjes;-)

 

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.