Echte linzen vs. neplinzen

Ik verkeer nog altijd in een linzenperiode. Regelmatig maak ik een linzensalade die meegaat naar het werk in mijn kekke lunchtrommel. Maandag bleek die lekvaste trommel door een verschoven rubbertje niet 100% betrouwbaar met een klein dressingdrama in mijn rugzak tot gevolg, maar de linzen waren er niet minder om.

Dupuis vs Le Puy

Eerder had ik het over dupuis linzen (gekocht bij de Ekoplaza) en werd ik erop gewezen dat dat niet de linzen uit Le Puy zijn die in veel recepten worden vermeld als de linzen die je moet hebben. Ik had mijn eerste recepten gemaakt met nepperds en dat was toch wel een teleurstelling.

Online bestellen

Ik besloot op zoek te gaan naar the real deal, maar het bleek in Utrecht niet zo eenvoudig om die te vinden. Ook de Marqt in Den Haag verkocht ze niet. Ik hoorde wel van wat delicatessenzaken in Amsterdam en de Sligro zal ze vast ook wel hebben, maar ja daar kom ik niet zo vaak. Gelukkig bracht interwebs uitkomst. Ik bestelde ze bij Fine Foods Online en een paar dagen later arriveerde een pakketje uit Duitsland.

Die echte linzen zijn wel beduidend duurder dan de nepperds. Het was daarom de moeite waard om een vergelijkend warenonderzoekje te doen en zo te kijken of het prijsverschil ook tot uiting kwam op het bord.

Dupuis linzen zijn wel echt anders dan de linzen uit Le Puy. Gek genoeg zijn de ‘nepperds’ donkerder dan de ‘echte’.

Dupuislinzen

Linzen uit Le Puy

Beide varianten bleven ongeveer even stevig na het koken en ja: de linzen uit Le Puy wonnen het toch wel van de dupuis-exemplaren. Maar – heel eerlijk – dupuislinzen hebben ook een lekkere bite. Dus: de linzen uit Le Puy eet ik met smaak op, maar ik zal ze niet te vaak bestellen en ik ben tevreden met de neppperds.

In plaats daarvan hoop ik dat ze ,zoals in Groot-Brittannië al het geval is, gewoon in het assortiment van de betere supermarkten komen. Naast de sterke bloem en nog wat van die culibenodigdheden.

6 Reacties Echte linzen vs. neplinzen

 1. marianne

  Misschien heb je hier iets aan, na veel gezoek op internet, en hele dure prijzen voorbij zien gaan…heb ik zojuist de echte Lu puy linzen besteld via de online webshop van zonnig zuid in Schagen, 2 pakken incl. verzend kosten voor 17,98
  Als je er in de omgeving woont kosten ze 4,99 p.st.
  Fijn weekend!!

  Antwoord
 2. Caroline Brouwer

  Ik koop Le Puy linzen van het merk Sabarot bij een delicatessenwinkel in Rijswijk ZH. Ik betaal daar € 3,95 voor500 g voor. Er is heel moeilijk aan te komen. De Sligro verkoopt ze ook niet, die hebben ook de dupuislinzen. Wel heb ik Castelluccio linzen bij een Italiaanse traiteur in Delft kunnen kopen en die vind ik nog lekkerder dan de LePuy linzen.

  Antwoord
  1. Elise

   Bij de Turkse winkel heb je wel verschillende soorten. Verschillen zijn niet heel groot geloof ik (kleur, stevigheid dat soort dingen). Maar Le Puy ben ik daar nog niet tegengekomen.

   Antwoord

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.