Comfort cooking: Boeuf Bourguignon

Het was een spannende dag afgelopen maandag. Zo’n dag waarop ik veel te lang moest wachten op een telefoontje. Zo’n dag dat mijn concentratie volledig afhankelijk bleek van mijn niet al te geruste gemoedstoestand. Gelukkig had ik me enigszins voorbereid door spullen in te slaan voor een comfort cooking-sessie van heb ik jou daar: Boeuf Bourguignon.

Ik maak het wel vaker, maar had voor deze gelegenheid toch weer even een recept opgezocht: dat van wijnkenner Onno Kleyn. Ik maakte het voor zes personen en kocht daarvoor 1,5 kilo (doorregen) riblappen en 1,5 ons spekblokjes bij bioslager Ron Agterberg. Ik bleef bij het thema en kocht 2 flessen Bourgogne, waarvan iets meer dan de helft in de pan verdween.

Gemarineerd vlees

Gemarineerd vlees

Ik kocht een pot amsterdamse uitjes en ook nog een winterpeen, ook al hoorde die er eigenlijk niet bij (ik voegde de plakjes een uur voor het einde van de suddertijd toe). Ik volgde het recept behoorlijk precies, maar bakte eerst de spekblokjes uit met de olie en boter, viste ze uit de pan en bruinde het vlees in kleine porties in het achtergebleven vet.

Dat duurde alles bij elkaar een half uur en om half 12 ’s ochtends ging de braadpan op het sudderplaatje om daar pas om half 9 weer vanaf te komen. Het was eigenlijk niet nodig maar ik vond het erg prettig om regelmatig even te roeren. Meer vanwege bovengenoemde gemoedstoestand dan voor de boeuf, want die had alleen een lekker temperatuurtje en veel tijd nodig.

En alles lukte zoals gehoopt. Aan het eind van de dag kwam een telefoontje met goed nieuws. En de boeuf smaakte als een waar feestmaal.

boeuf bourguignon

resultaat na 9 uur pruttelen

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.