Brownies uit de slowcooker

Ik heb mijn slowcooker nu ruim een jaar en maak er met enige regelmaat gebruik van (zie de berichten met de tag slowcooker), vooral voor stoofvlees, omdat dat er nu eenmaal zo supermakkelijk en lekker in kan worden klaargemaakt. Maar een kort fragment tijdens Food & Drink op de BBC afgelopen vrijdag maakte melding van de slowcooker als instrument om juist fastfood mee te bereiden. Dan moet je fastfood wel zien als eten dat je kort voorbereidt en vervolgens lang alleen laat. Iets waar ik me wel in kan vinden: ik laat mijn slowcooker rustig een paar uur alleen thuis terwijl ik andere dingen doe.

225 gram extra pure chocolade

Maar goed: in dat item werden dus ook brownies bereid in de slowcooker en omdat ik wel in was voor een experimentje, zocht ik gisteren een recept voor slowcookerbrownies op. Dat vond ik bij good old Martha Stewart. En zo zocht ik bloem, bakpoeder, zout, cacao, extra pure chocolade (8 oz. is 225 gram), suiker, eieren en walnoten bij elkaar. Chocolate chips was ik vergeten.

Teleurstellend

Ik smolt de chocola en boter in de magnetron en mengde dat mengsel met de suiker en eieren, voor ik dat geheel weer mengde met de droge ingrediënten. Makkelijk zat. Ik had de slowcookerpan ingevet en bakpapier op de bodem gelegd. Het mengsel ging de pan in: 3,5 uur op low en nog een half uurtje zonder deksel. Precies volgens recept. Het resultaat was ietwat teleurstellend.

Brownies uit de slowcooker

Brownies uit de slowcooker

Droog

Dat je een ovale plak wat minder makkelijk in vierkante brownies snijdt was ingecalculeerd, maar de brownies waren droog. Waar ik had gehoopt op een heerlijk zompig stuk cake, was het niet meer dan een gewone chococake, maar dan eentje die er ruim 5 uur over had gedaan. En dat terwijl ik met zo’n pakje (ja, een pakje ja; soms wordt er in deze culikerk gewoon gevloekt omdat dat nu eenmaal lekker en makkelijk is) van de Appie in een uurtje lekkere brownies op tafel tover. En dan heb je minder afwas.

Je kunt niet checken tussendoor

Het hele idee van een slowcooker is dat je hem met rust laat. Dus je kunt niet steeds even de deksel optillen om te checken hoe je gerechtje het doet. Bij stoofvlees maakt dat ook niet uit: een uurtje langer in de pan maakt het vlees alleen maar lekkerder. En je kunt maar kiezen tussen twee standen: high en low. Misschien was Martha’s low wat lager dan de low op mijn Crock Pot, maar ik vind het eerlijk gezegd niet de moeite om met dit recept te experimenteren.

Mijn conclusie: ja, je kunt brownies maken in een slowcooker, maar ik zou het niet doen, tenzij je oven stuk is. Of bezet. Volgende keer weer rendang of pulled pork ofzo.

2 Reacties Brownies uit de slowcooker

  1. Sanneke

    Ik maak het brownie recept in het linkje hieronder een paar keer per maand, wilde uitzoeken of ik bakpapier in mijn slowcooker kon doen en kwam hier terecht! Ik ga een aantal van je slowcookergerechten proberen, lijkt me allemaal heerlijk! Het recept wat ik gebruik voor brownies uit de slowcooker is een gezondere versie die echt super fudgy wordt na een nachtje in de koelkast 🙂
    Als je de mix instructies goed volgt, kunnen ze niet mislukken. Voor sommige mensen misschien niet zoet genoeg maar je kunt natuurlijk extra suiker gebruiken 😉 http://amyshealthybaking.com/blog/2014/09/11/skinny-slow-cooker-chocolate-fudge-cake/

    Antwoord

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.