Bagels: gekookte broodjes

Geïnspireerd door the Great British Bake Off van afgelopen week, vond ik het dit weekend weer tijd voor een experiment. In een ver verleden had ik al eens een poging gewaagd, die zo jammerlijk mislukte, dat is het lang niet aandurfde om ze nog eens te maken: bagels.

Bagels kenmerken zich niet alleen door een gat in het midden van het broodje. Bijzonder aan deze joodse broodjes is ook dat ze gekookt worden, voordat ze de oven in gaan. Dat geeft ze een bijzondere structuur: chewy, een beetje taai maar wel zacht.

Mijn liefde voor de bagel manifesteerde zich voor het eerst op de campus van Monash University in Melbourne, waar ik in 1998 een semester studeerde. In the Union building was een broodjeszaak gevestigd waar je naar hartenlust kon variëren met broodsoort en beleg. Niet zelden koos ik voor een bagel.

En toen ik een paar jaar geleden in New York, the bagel center of the universe zoals ze daar zelf zeggen, was, ging ik ook daar op zoek naar een échte bagel.

Maar goed, vanwege het koken is de bagel toch wel een uitdaging. Maar afgelopen week zag ik toch wat mooie exemplaren voorbij komen in de bakkerstent van de BBC. En dus wilde ik het ook nog eens wagen.

Bagels in wording

Bagels in wording (voor ze de koelkast in gingen)

Ik zocht online wat inspiratie, maar volgde uiteindelijk het recept uit The Bread Baker’s Apprentice. Online staat dat bijvoorbeeld hier. Maar als je van brood bakken houdt: dat boek leest heerlijk weg. Het recept wordt voorafgegaan door een uitgebreide beschrijving van de essentie van de bagel. En ook om de verdere inhoud kan ik het aanraden.

Ik begon gistermiddag met de sponge, het natte gistdeeg dat de basis vormt voor het uiteindelijke deeg. En daar kwam meteen een kleine kink in de kabel. Die sponge moest 2 uur rijzen en halverwege ging de telefoon en vertrok ik voor een drankje naar de stad. Die heeft dus uiteindelijk bijna dubbel zo lang staan rijzen. Ik vermoed dat daardoor de uiteindelijke bagels een beetje platter zijn geworden dan de bedoeling was. Nog steeds prima te eten hoor, maar ik moet de vorming nog een keer proberen.

Bagels na een dag rijzen

Na een nacht in de koelkast

bagels in de pan

Bagels in de pan

In de oven

Bagels in de oven

Bagels uit de oven

Bagels uit de oven

Ze staan wat bleek op de foto. Dat viel reuze mee, al hadden ze nog wel een paar minuutjes mogen hebben.

Ik maakte ‘plain bagels’ , maar twee bestrooide ik met een beetje grof zout. Lekker! Eigenlijk hoor je een bagel te eten met een ‘schmear’ cream cheese.

Over die schmear hoor je meer op het einde (8:36) van dit filmpje, dat sowieso de moeite van het kijken waard is:

Ik ben er nog niet helemaal, maar poging 1 stemde hoopvol!

1 Reactie Bagels: gekookte broodjes

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.