Cheesecake met de keukenmachine

Voor iemand die claimt dat ze nogal gek is op keukengadgets, ben ik verrassend lang zonder keukenmachine door het leven gegaan. Vorig jaar pas kocht ik mijn Philips HR7774 in de rentepuntenwinkel van de Postbank.

keukenmachine

Hij kan echt heel veel: hakken, mixen, blenden. Noem het maar op. Wat ook handig is, is dat ie redelijk compact is. Dat scheelt weer bergruimte. Niet onbelangrijk, want hoewel ik de machine geweldig vind, komt het er maar een keer of 3 per jaar van dat hij echt heel goed van pas komt.

Gisteren was het zover.  Ik had enorm veel zin in cheesecake en omdat de vaatwasser leeg was (en ik dus alle vieze onderdelen eenvoudig weer kwijt kon), besloot ik de machine eens flink aan het werk te zetten. Eerst verkruimelde ik in een handomdraai de digestive koekjes voor de bodem en daarna werd de vulling zonder noemenswaardige inspanning gemixt. Hoe leuk het ook was om de taart te maken, het resultaat verorberen was verreweg het allerlekkerst;-) Daarom voor de liefhebbers het recept!

Cheesecake uit de oven

Ingrediënten

  • 225 gr. digestive biscuits: verkruimeld met de hand of verpulverd met de machine
  • 30 gr. gesmolten ongezouten boter
  • 4 pakjes philadelphia roomkaas (a 185 gr.)
  • 300 gr. fijne kristalsuiker
  • 175 ml. melk
  • 4 eieren
  • 225 ml sour cream
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 4 eetlepels bloem
    1. Verwarm de oven voor op 180 graden en beboter een springvorm (ongeveer 24 cm, met hoge randen!). Vergeet de zijkanten niet.
    2. Meng de koekkruimels met de gesmolten bodem en druk de massa aan op de bodem van de springvorm. De randjes mogen een beetje opstaan. Zet de bodem in koelkast of viezer om hard te worden.
    3. Meng vervolgens (met de hand of in de keukenmachine) de roomkaas en de suiker tot een gladde massa ontstaat.
    4. Voeg de melk en daarna een voor een de eieren toe en mix niet meer dan nodig is.
    5. Voeg tot slot bloem, sour cream en vanille-extract toe en zorg dat je een homogene massa hebt.
    6. Giet de vulling op de bodem.

De taart is nu klaar om gebakken te worden. Dit doe je het beste au bain-marie (mocht je geen grote bak hebben, dan kun je hem ook gewoon bakken hoor). Dat houdt in dat je de springvorm in een ovenschaal met water zet. Aangezien een springvorm niet bepaald waterdicht is, dien je deze in te pakken in lagen aluminiumfolie, huishoudfolie en weer aluminiumfolie. Hou de bovenkant wel gewoon open: het gaat om de kieren onderin. Doe dit grondig, want bij mij is het misgegaan met een heerlijke maar weinig krokante bodem als gevolg.

  1. Bak de taart in een uur gaar.
  2. Laat de taart het liefst in de oven (oven uit maar deur niet open doen!) enkele uren afkoelen. Dit verkleint de kans op barsten.
  3. Snijd de taart in 12 punten (dat haal je makkelijk, want een klein stukje vult enorm).
  4. Neem of verleng een abonnement op de sportschool. Je zult het nodig hebben;-)

Over het barsten van de taart. Het is mij nog niet gelukt dit te voorkomen, maar het schijnt te helpen als je ingredienten op kamertemperatuur gebruikt, de springvorm heel goed invet (ook de zijkanten) en de taart echt in de oven laat afkoelen.

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Antispamcontrole Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.